Quantcast

Руският опозиционер Навални пак е в ареста

Московската полиция много обичала да го задържа

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2019 в 21:58 1490 0

Алексей Навални

Снимка РИА Новости

Московски съд постанови задържане за 10 денонощия на опозиционера Алексей Навални заради участие в неразрешената протестна демонстрация в защита на журналиста Иван Голунов от 12 юни, предаде РИА Новости.

Съдът призна Навални за виновен в повторно извършване на административно нарушение на установения ред за провеждането на митинги. Според постановлението на съда решението е изпълнено незабавно – веднага след съдебната зала Навални е преведен в специализирания арест. Той е донесъл в съда вещите, разрешени за килията, както и книги. Защитата му смята да обжалва.

Според протокола той е бил „в състава на група от не по-малко от 700 души и е участвал в неразрешено мероприятие във вид на шествие“. Посочва се, че участниците в шествието са създавали пречки за функционирането на обектите от транспортната инфраструктура /изходи и спирки на метростанции, спирки на наземния транспорт/, а също така пречели и на други мероприятия, организирани в чест на Деня на Русия.

Самият Навални не се признава за виновен. Законът предвижда глоба до 300 000 рубли, принудителен труд до 200 часа или арест до 30 денонощия.

Във въпросната демонстрация от 12 юни се включиха 1 200 души /според официалната информация/, над 200 бяха задържани. Властите в Москва бяха призовали протестът да не се провежда и не дадоха разрешение за него. На 16 юни се състоя вече разрешен митинг, който приключи с приемането на декларация за щателна проверка по делото срещу разследващия журналист Голунов и с искане за преразглеждане на присъдите по член 228 от НК по отношение на журналистите, гражданските активисти и обществениците, както и с обръщение към Главната прокуратура за изработване на регламент за взаимоотношенията на силовите структури с журналистическата гилдия.

В Осака на Г-20 Владимир Путин определи случая с Голунов, който предизвика огромен скандал, не като несправедливост, а като произвол. Това цитира и Алексей Навални в съдебната зала, и подчерта, че не е нарушавал закона и че задържането му е необосновано.

„Нима можех да остана встрани от произвола? Аз просто вървях със съзнанието, че московската полиция много обича да ме задържа и нищо не съм скандирал. Всяка секунда от моето участие там е заснета от някого“, заяви Навални пред магистратите.