Руският опозиционер Навални е арестуван пред дома му

OFFNews 12 юни 2017 в 14:13 5450 5

Снимка navalny/Twitter

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е арестуван пред дома му, след като призова в последния момент за промяна на мястото на протестната акция в Москва срещу корупцията.

Управата на руската столица разреши демонстрацията да се състои на булевард "Сахаров", но фирмата, наета да изгради сцената на уговореното място, не може да свърши работата си, защото е подложена на натиск от властите.

Затова и Навални призова акцията да бъде преместена на улица "Тверская".

След обявената промяна московската полиция обяви, че "всякакви провокационни действия на протестиращите ще бъдат възприемани като заплаха за обществения ред и незабавно ще бъдат възпирани".

На подобен митинг на 26 март бяха арестувани над хиляда демонстранти, припомня БТА.

Кремъл отдавна се стреми да описва опозицията като явление, ограничено само сред прозападния привилегирован градски елит, който няма досег с руските региони. Но днешните протести могат да покажат, че опозицията има значителна подкрепа навсякъде из огромната страна, констатира АП.

В личния уебсайт на Алексей Навални днес бе съобщено за поне шест опозиционни демонстрации в Далечния изток, сред които във Владивосток и Хабаровск на Тихия океан и Барнаул в Сибир. Снимки от проявите свидетелстват за участието на хиляди хора в тези прояви.

Според организацията "ОВД-Инфо", която следи за политическите репресии в Русия, във Владивосток са били арестувани 11 демонстранти.

Навални вече обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите догодина.

След протестите през март той бе осъден на 15 дни затвор, а през април окото му пострада, след като неизвестен мъж плисна в лицето му зелена антисептична течност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

5

Hissarion

12.06 2017 в 16:15

Браво на Навални! Упорито се бори, и същевременно в рамките на закона.

29217

4

Лопе де Вега

12.06 2017 в 15:17

Много правилно. Опозиция-мопозиция. Кви са тия работи! Да имаш Великан Путин за вожд и учител и да мрънкйаш значи си соросоид и рептил на едно място. Щял да се кандидатира за президент - да, ама не! Дотогава има време, а живота е труден - болести, катастрофи, талий, полоний - никой не знае кой дебне зад ъгъла.

Поздрав!

63994

1

Red or Dead

12.06 2017 в 14:42

Да го пращат в Гулаг...да брули орехи....