Руският опозиционер Кара-Мурза е носителят на наградата 'Вацлав Хавел' за тази година

OFFNews 10 октомври 2022 в 16:02 1947 0

Мурза

Снимка БТА

Съпругата на Кара-Мурза Евгения получава наградата от Тин Кокс.

Съветът на Европа присъди тазгодишната си награда "Вацлав Хавел" за принос в борбата за правата на човека на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза, който се намира в затвора, след като бе осъден в Русия по обвинения в държавна измяна, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Изисква се невероятна смелост да се противопоставиш на властта в днешна Русия", заяви председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) - нидерландецът Тини Кокс, връчвайки на наградата на съпругата на опозиционера.

Владимир Кара-Мурза е руски политик, писател и историк. Той е изявен критик на руското правителство и съосновател на Руския антивоенен комитет, създаден, за да се противопостави на нахлуването на Владимир Путин в Украйна.

Кара-Мурза, срещу когото имаше два опита за отравяне, бе арестуван и изпратен в затвора през април 2022 г. Той е обвинен в държавна измяна, срещу него има и други обвинения, заради които може да остане зад решетките за дълго.

Съпругата му каза при приемането на наградата, че "не може да бъде по-горда" от мъжа си. Тя прочете негово изявление, в което той посвещава наградата си на хилядите руснаци, които са се обявили срещу войната в Украйна и обещава, че "една мирна, демократична и свободна от Путин Русия" един ден ще се върне в Съвета на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови