Руският дисидент Сергей Ковальов почина на 91-годишна възраст

OFFNews 09 август 2021 в 14:07 2131 0

Снимка Wikipedia

Руският правозащитник и дисидент от времето на Съветския съюз Сергей Ковальов почина на 91-годишна възраст.

За кончината на Ковальов, една от видните фигури на съветското дисидентство и критик на президента Владимир Путин, днес съобщи агенция "Франс прес", която се позовава на съобщение на Иван Ковальов - син на Сергей Ковальов. Той е написал, че баща му си е отишъл в съня си.

Ковальов е носител на наградата "Сахаров" за 2009 г., присъждана от Европейския парламент. Той бе сред водещите дейци на дисидентското движение в Съветския съюз и през 70-те и 80-те години. За дейността си Ковальов бе осъден и прекара 7 години в лагер за "антисъветска дейност".

Биолог по образование, Ковальов бе първи председател на комисията по правата на човека към президента Борис Елцин, един от авторите на руската конституция. Ковальов бе и депутат.

В края на 50-те и началото на 60-те години на XX век, след като се сближава с академик Андрей Сахаров, Ковальов участва в списването на „Хроника на текущите събития“, таен бюлетин, който съобщава за нарушенията на правата на човека в СССР.

Арестуван e през 1974 година заради дейността си.

"Сергей Адамович ще ни липсва от всяка гледна точка: като обичан стар приятел, несломим другар, интелектуалец и наставник, верен на идеята за човешките права винаги и навсякъде, на война и в гражданския живот, в политиката и всекидневието", отбеляза руската правозащитната организация "Мемориал", чийто президент преди време бе покойният дисидент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови