Руският Аерофлот реже заплатите на стюардеси с наднормено тегло

OFFNews 14 септември 2017 в 12:20 5354 4

Евгения Магурина

Руският национален превозвач Аерофлот реже заплатите на стюардеси, които носят униформи с по-голям размер и на практика ги санкционира, ако са с наднормено тегло. За това разказва пред Би Би Си стюардесата Евгения Магурина, която е повела съдебна битка, за да докаже правотата и недоволството си.

"Първоначално бях в шок. Нямаше никакъв смисъл. Как може да ти режат от заплатата заради размера на дрехите?", пита риторично Магурина в интервю за британската медия.

Рускинята, която работи в авиокомпанията от 7 години, смята, че с тези си действия Аерофлот казва на своите служители, че успехът им зависи от теглото, което за Магурина е абсурдно.

Аерофлот отрича всякакви обвинения за дискриминация, но подходът определено изглежда странно за руска компания, 100 години след революцията, поискала равенство, отбелязва Би Би Си в статията си.

Миналата година на Магурина са взети мерки и са ѝ направили снимки от компанията. Стюардесата твърди, че по време на фотосесията ѝ казали, че "има големи бузки и голям бюст" и че трябва да носи спортен сутиен.

И макар Аерофлот да отрича, откакто е въвел правилата за размерите на служителите си, Магурина вече е разпределяна само на по-бюджетните полети.

Случаят на Магурина обаче не е единствен. В Аерофлот и други нейни колеги имат проблеми с шефовете заради външния си вид, а на 1000 километра от Москва в град Самара Светлана Медведева не може да си намери работа, защото е жена.

В Русия 456 професии са забранени за жени, защото според закона представляват опасност за репродуктивното здраве на рускините.

През 2012 година Светлана бива назначена като капитан на малък кораб, но след намеса на отдел "Човешки ресурси" на компанията работата се проваля. Медведева също е завела съдебна битка, която тече вече пета година.

Случаят на Светлана стигна и до анидискриминационния орган на ООН, който потвърди, че ѝ е била отказана работа на дискриминационен принцип.

Съдебните битки дават надежда на жените в Русия, отбелязва за финал Би Би Си. "Надявам се това да означава, че жените ще бъдат по-смели в това да се борят за правата си", допълни още Евгения Магурина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

4

рамбо

14.09 2017 в 18:10

Ако тежи колкото двама , тогава това е допълнителен товар на самолета, а от там и преразход на гориво. След като вземат допълнително пари за тежък багаж точно по тая причина има логика по-пълните да бъдат стимулирани финансово да отслабнат. Не е само естетически въпрос. Представете си че всички стюардеси и пилоти в самолета са дебели. Ми това си е 300-400кг отгоре

15914

2

поп Дръвчо

14.09 2017 в 14:02

Мисля, че ако може да преминава по пътеката между седалките, няма проблем.

Е, това че тежи колкото двама и нещо средни пътници ще докара допълнителни разходи ама никой не е идеален. От друга страна може пък да обезвреди някой терорист.

10571

1

Hissarion

14.09 2017 в 14:01

Ами като задръства пътеката тая стюардеса е опасна за живота на пътниците. Как иначе да я стимулират да се грижи за себе си и за сигурността на хората?