Руски военни кораби ще патрулират постоянно в Средиземно море

OFFNews 16 май 2018 в 20:07 5245 1

Руски военни кораби ще патрулират през цялата година в Средиземно море, за да противодействат на терористичната заплаха в Сирия, където руската армия действа на страната на режима на Башар Асад.

Това стана ясно от думите на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

"Поради запазването на терористичната заплаха в Сирия нашите кораби с крилати ракети "Калибър" ще патрулират постоянно в Средиземно море", заяви Путин на среща с руски военни в Сочи.

Русия разполага с две военни бази в Сирия, в които са разположени усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана - военноморската база в Тартус, близо до ливанската граница, и базата в Хмеймим, северно от Латакия. 

Освен това Путин изтъкна "прецизните и добре координирани действия на руските кораби и подводници по време на операцията в Сирия и ударите с крилати ракети и ефективната работа на флотската авиация, които нанесоха значителни щети на терористите" на сирийска територия.

Руската намеса промени хода на конфликта, позволявайки на сирийската армия да отнеме от бунтовниците и от групировката Ислямска държава контрола на над половината от територията на Сирия, отбелязва АФП.

Путин каза още, че флотът повишава бойния си потенциал и това трябва да продължи. Според него трябва да се подсилят разположените на плавателни съдове стратегически ядрени сили, за да се повиши ролята на флота в ядреното сдържане.

Той увери, че Москва ще продължи да осигурява на военноморските сили най-новите оръжейни, комуникационни и други системи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови