Руски военен самолет спря пресконференция на Педро Санчес и Гитанас Науседа (видео)

OFFNews 08 юли 2021 в 16:23 3743 1

Пресконференцията на испанския министър-председател Педро Санчес и литовския президент Гитанас Науседа в литовска военновъздушна база беше прекъсната в четвъртък, тъй като испанските самолети, извършващи Air Policing над балтийската страна, бяха вдигнати под тревога заради доближаването на руски военен самолет до границите на страната.

Пресконференцията, излъчвана на живо от хангар във военновъздушната база в Шяуляй, пред носа на военен самолет, е прекъсната след три минути, тъй като пилотите тичайки се качват в самолета.

Науседа продължи да говори за кратко, след което със Санчес бяха отведени настрани. Подиумите и знамената бяха премахнати и медиите се разпръснаха, за да освободят пътя за излитане.

Испанските самолети, базирани в Литва в рамките на мисия на НАТО за охрана на въздушното пространство на Балтийско море, излетяха в 08:55 (по Гринуич) след съобщение, че военен самолет е излетял от Калининградска област, без да подаде полетния си план, заяви говорител на началник-щабовете на литовската армия.

След излитането пресконференцията беше подновена и Санчес благодари на пилотите "за тежката работа, която вършат, за да защитават териториалната цялост на Литва, както току-що видяхме".

Седем испански изтребителя Eurofighter са базирани във военновъздушната база в Шяуляй от 30 април за мисията по охрана на въздушното пространство в Балтийско море (Air Policing ). В мисията участват и четири италиански самолета F-35 разположени в естонската военновъздушна база Амари.

Мисията за въздушна полиция в Балтийско море рутинно следи руски военни самолети, които летят в международни води над Балтийско море между руската континентална част и анклава Калининград. Руските самолети често излитат без да подават полетен план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови