Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Руски военен самолет на косъм от сблъсък с пътнически над Швеция

OFFNews 14 декември 2014 в 09:58 9152 31

Снимка Архив

Чужд военен самолет е бил на косъм от сблъсък с пътнически самолет, излетял от Копенхаген, над Южна Швеция, обявиха властите в Швеция.

Устройството, което прави самолета видим за радарите, е било изключено, съобщава ръководството на шведските въздушни сили. Шведски изтребители са били изпратени, за да идентифицират самолета. Официално те отклоняват въпроса за националността на самолета, но подозренията паднаха върху Русия. По-късно те бяха потвърдени от реакцията на руската страна, която обаче отрече да е имало предпоставки за катастрофа.

Инцидентът е станал в петък през деня.

Шведските власти го определят като много сериозен. Шведският министър на отбраната Петер Хултквист осъди като безотговорна практиката да се лети по този начин. 

Миналата седмица НАТО обяви, че са засекли над 30 руски самолета над Балтийско море и край бреговете на Норвегия само в понеделник.

Естония, Латвия и Литва са с повишено внимание, докато руските военни самолети и кораби ежедневно заобикалят въздушното им пространство и морски граници в наблюдаваните от НАТО "безпрецедентни" действия на Русия.

В същото време, руското военно министерство опроверга информацията за инцидента.

"Не е имало никакви предпоставки за авиационно произшествие, свързано с полета", каза официалният представител на министерство на отбраната в Москва, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че полетът е бил извършван в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, без да се нарушават границите на други държави и на безопасно разстояние от маршрутите на гражданските самолети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews