Руски военен кораб е нарушил два пъти днес границите на Дания в Балтийско море

OFFNews 17 юни 2022 в 19:11 4554 4

Корветата Стойкий на Балтийския флот

Снимка Wikimedia

Корветата на руския балтийски флот "Стойкий"

Руски военен кораб, намиращ се в акваторията на Балтийско море, е нарушил на два пъти границите на Дания, съобщи пресслужбата на въоръжените сили на страната. Инцидентите са станали през нощта в четвъртък срещу петък. Заради навлизането в датски териториални води на руския плавателен съд посланикът на Русия в Дания ще бъде извикан в МВнР.

„В 1.30 през нощта руска корвета е влязла в датски териториални води северно от нос Кристиансо, близо до Борнхолм. Няколко часа по-късно същият кораб за втори път е пресякъл датската граница.“ – съобщи военното ведомство в Копенхаген.

Според командването на датската армия след призоваване по радиото от страна на датски катер руската плавателна единица незабавно е напуснала датски води.

Шефът на датската дипломация Йеппе Кофод нарече инцидента „дълбоко безотговорна, шокираща и недопустима руска провокация“. В Борнхолм в момента върви празник, наречен Фестивал на Демокрацията, на който водещите датски политици държат речи. През тази година основна тема е войната в Украйна.

„Методите на сплашване не действат върху Дания.“ – заяви в профила с в Туитър Кофод и обеща незабавно привикване на руския посланик в министерството в Копенхаген.

Датският министър на отбраната Мортен Бодсков каза, че провокацията на Русия не е заплаха за сигурността на Дания, но е реакция на Русия на намерението за влизане в НАТО на Швеция и Финландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

4

IvanGrozn

05.09 2022 в 17:09

да не стане някаква авария пак от много пушене

210

3

Merc

18.06 2022 в 15:38

Или пък може би чебурашките са прекалили с водката.

210

2

Merc

18.06 2022 в 15:38

Руската армия май наистина се управлява от идиоти.

Само благоразположението на датчаните не е пратило това корито при крайсера " Мацква".

12078

1

edin slep

18.06 2022 в 10:05

Хубаво се правят на интересни, но са наясно, че срещу НАТО шансовете да като мъж 60 килограма срещу боксьор от тежка категория.