Руски учен, работил по свръхзвукови самолети, е осъден за държавна измяна

OFFNews 27 октомври 2023 в 17:19 1691 2

Губанов

Снимка Фейсбук

Анатолий Губанов

Ученият Анатолий Губанов, ръководител на отдела по аеродинамика на самолети и ракети в Централния аерохидродинамичен институт (ЦАГИ) "Жуковски" край Москва, е осъден на 12 г. за държавна измяна. По-рано същата присъда получи и неговият подчинен Валерий Голубкин.

Процесът мина при закрити врати, а Московският градски съд призна 66-годишния Губанов за виновен.

Прокурорът поиска една година повече.

Губанов признал изцяло вината си и поискал да му бъде наложено наказание под долния праг, съобщава "Медиазона".

Ученият е задържан в Москва през декември 2020 г. Той е работил е института "Жуковски" и в Московския физико-технически институт (МИПФ). Работил е в Централния аерохидродинамичен институт "Жуковски" (ЦАГИ) и в Московския институт по физика и технологии (МИПТ).

В ЦАГИ е изследвал експлоатацията на самолети в свръхзвуков и хиперзвуков режим и е написал над 100 научни статии на руски и английски език.

Подчинен на Губанов е 70-годишният Валерий Голубкин, който също е обвинен в държавна измяна и през юни е осъден на 12 г. колония със строг режим. За разлика от Губанов колегата му те се признава за виновен.

Голубкин е задържан няколко месеца след Губанов. И двамата учени бяха затворени в центъра за предварително задържане за времето на разследването.

Според разследването през 2018 г. Губанов поканил Голубкин да работи по разработването на хиперзвуков пътнически самолет в рамките на международния проект HEXAFLY-INT. По указание на Губанов Голубкин е изпратил работни доклади на колеги в Нидерландия, за които се твърди, че съдържат държавна тайна.

В същото време, както отбелязва правозащитният проект "First Department", цитиран от Би Би Си, преди Голубкин да изпрати докладите, три комисии са потвърдили, че те не съдържат държавни тайни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

27.10 2023 в 20:09

Познайте с това отношение към хората в науката, апаратчика как ще задържи кадри!?

Ми няма

Спасявайте се руснаци свестни, че не останахте

400

1

демотиватор

27.10 2023 в 19:49

Да беше работил по нова тачанка (боева каруца с 3 коня, картечница Максим и няколко пияни озверели орки е нея)- щяха да те наградят с "Герой на улуса на Хуйло" (ツ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика