Руски учен по хиперзвукови технологии е задържан за държавна измяна

OFFNews 12 август 2021 в 20:31 3632 0

Руски съд разпореди 73-годишният водещ специалист по хиперзвукови технологии Александър Куранов да бъде задържан в ареста за два месеца по подозрение за държавна измяна. Той ще бъде изправен пред съда на 9 октомври, съобщи Франс прес.

Куранов е ръководител на изследователски институт в Санкт Петербург, специализиран в областта на хиперзвуковите технологии, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС, цитирайки източник от правоохранителните органи.

Той ръководи работата по концепцията за нов хиперзвуков самолет, наречен "Аякс", който датира от съветската епоха. Хиперзвуковата технология позволява на обектите да се движат много по-бързо от скоростта на звука.

Русия, чиито връзки със Запада се влошиха до най-ниските нива след Студената война, разработва редица хиперзвукови оръжия през последните години, които президентът Владимир Путин обяви за несравними.

Задържаният е заподозрян, че е предал на чужд гражданин секретна информация за технологични изследвания, върху които е работил дълго време, съобщи агенция Интерфакс, цитирайки неназован източник.

Делата за държавна измяна и шпионаж обикновено се водят при затворени врати в Русия и подробности за случаите рядко излизат наяве поради тяхната секретност, напомня Ройтерс.

Държавната измяна в Русия се наказва с до 20 г. затвор. Тази присъда беше произнесена на лектор по авиация от Москва през април, след като той беше признат за виновен за нелегален износ на технологии или техническа информация.

През последните години редица руски учени, войници и служители бяха обвинени в държавна измяна, след като бяха обвинени в предаването на чувствителни материали на чужди държави.

Критиците на Кремъл казват, че обвиненията често са неоснователни и не могат да бъдат разгледани, защото са секретни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!