Руски сержант получи доживотен затвор за убит украинец

Вадим Шишимарин се призна за виновен и се извини на вдовицата на Александър Шелипов, че е причинил смъртта на съпруга й

OFFNews 23 май 2022 в 13:34 4801 11

Вадим Шишимарин

Снимка Getty images

Вадим Шишимарин

Соломенският съд в Киев осъди на доживотен затвор пленения руски сержант Вадим Шишимарин, обвинен в убийството на цивилен гражданин в Сумска област, съобщи Би Би Си. Той е първият руски войник, изправен пред украински съд от началото на инвазията.

Произнасянето на присъдата отне по-малко от час. Сержантът е съден по член "Нарушаване на законите и обичаите на войната" (част 2 от член 438 от Наказателния кодекс на Украйна).

21-годишният Шишимарин е първият руски военен, изправен пред съда по обвинения във военни престъпления след нахлуването на руски войски в Украйна. Той е обвинен в убийството на Александър Шелипов, 62-годишен жител на село Чупаховка. Още по време на първото съдебно заседание сержантът се призна за виновен.

Според обвинението събитията от 28 февруари са се развили по следния начин: близо до село Гринченково украинските военни са разбили конвоя, в който е пътувал Шишимарин, след което той и още четирима руски войници са взели колата на един от цивилните и са я подкарали към границата.

По пътя виждат Шелипов да говори по телефона и военен на име Пуфаков нарежда на Шишимарин да убие човека, за да не ги издаде на украинските войници. Шишимарин го прострелва няколко пъти с автомат, а Шелипов умира от куршум в главата на няколко десетки метра от дома си.

Още след като Шелипов е убит, автомобилът, в който се намира Шишимарин, е обстрелван и скоро той и още трима войници решават да се предадат.

Адвокатът на Шишимарин - Виктор Овсянников, настоява пред съда, че сержантът се е поддал на натиска на двама души, които той смята за свои командири, и е спазил правилата на руските въоръжени сили. Според защитника 21-годишният войник е изпълнил формално заповедта, надявайки се, че няма да уцели човека.

Според разказа на самия Шишимарин, когато чул заповедта на началника си, той се поколебал и не стрелял. След това към него се приближил друг войник ("неизвестен"), който започнал да му крещи и да го притиска да стреля, защото в противен случай ще бъдат в опасност.

"Не исках да го убивам. Стрелях, за да се махне от мен", казва Шишимарин пред съда.

В краткото си последно изявление той се извинява на вдовицата на Шелипов.

"Искрено се разкайвам за това, което направих. По това време бях нервен, водеха се боеве и не исках да убивам, но се случи... Впоследствие разбрах, че е по-добре да се предам", казва той.

Вдовицата Катерина Шелипова заявява пред съда, че иска Шишмарин да бъде осъден на доживотен затвор, но не би възразила и срещу размяната му с украински военнослужещи от "Азовстал".

Шишимарин е родом от Уст-Илимск, Иркутска област. Служи като командир на отделение в 4-та танкова дивизия "Кантемиров" в Московска област.

Руското министерство на отбраната не е коментирало ситуацията с Шишимарин, като се мотивира с липсата на информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-6142

11

Кокорчо

23.05 2022 в 21:03

Сущъщото чака и прословутите медиини звезди от Азов, само, че там ще отговарят за много повече унийства и геноцид и ще има справедлив процес, а не като това медиино ПР събитие за отвличане на вниманието.

2550

10

alfakentavur

23.05 2022 в 17:28

14 хиляди жертви са и от двете страни. А агресията е предизвикана от любимия в Путлер, чието Д лижете за жълти копейки. Който вкара там военни без отличителни знаци, за да предизвика този конфликт.

2550

8

alfakentavur

23.05 2022 в 16:15

Има разлика между агресор и защитник. Това е просто превишена самоотбрана.
Наказва се много по-леко от непредизвикана агресия като тази на Путлер и рашистите.

2051

7

Propaganda

23.05 2022 в 16:14

Дано се грижат добре за него в затвора, храна, мед. грижи,консултации и т.н.

Трябва да живее и да се гърчи максимално дълго този руснак-убиец. В близките 50/60 години да не вижда слънчева светлина като в своя Мордор.

210

5

Merc

23.05 2022 в 15:45

Поне ще остане жив. За разлика от десетките хиляди орки, които завинаги ще останат да наторяват украинската земя.

12073

3

IvanofRumen

23.05 2022 в 15:12

Все российские военные преступники под судом.