Руски самолети от Беларус вдигнаха под тревога цяла Украйна

OFFNews 06 януари 2023 в 13:54 34486 17

Снимка vitalykuzmin.net

МиГ-31К, който носи на борда си ракети "Кинжал".

Въпреки обявеното от руския президент Владимир Путин спиране на огъня заради големия християнски празник Рождество Христово, в цяла Украйна е обявена тревога заради излетял от територията на Беларус самолет за ранно предупреждение А-50У. Във въздуха са вдигнати и два изтребителя от Барановичи, съобщи УНИАН, като цитира групата за наблюдение Belaruski Hayun. По-късно излита и самолетът носител на "Кинжал"-и МиГ-31К на руските военновъздушни сили. 

В 12:16 ч. киевско време в Мачулищи е засечен излитащ самолет за ранно предупреждение А-50У на руските ВВС. Две минути по-късно в Барановичи излитат два изтребителя.

А в 12:40 ч. МиГ-31К, който носи на борда си ракети "Кинжал", е видян да се вдига във въздуха над Мачулищи. Противовъздушната отбрана на Украйна не може да прехваща тези ракети, затова се обявява широкомащабна въздушна тревога, уточнява УНИАН.

Агенцията посочва, че от първия ден на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Беларус се превръща в плацдарм за военните на Путин. По този начин инвазията е осъществена от територията на Беларус, откъдето Москва редовно изстрелва ракети по украинска територия. Официално президентът Александър Лукашенко не признава никакво участие във войната.

Русия се готви да нанесе нов масиран ракетен удар по Украйна, вероятно на 6-7 януари, заяви говорителката Наталия Гуменюк. Военният експерт Олександър Коваленко пък смята, че руснаците може да се опитат да атакуват Украйна на 7 януари, но само с ограничен потенциал - 50-60 ракети.

"Пореден обстрел на нашата част. Има загинали и ранени", написа ръководителят на Държавната служба за извънредни ситуации Сергей Крук в канала на службата в Телеграм днес.

Снимка: ДСНС України

Той не уточнява дали при атаката има загинали и ранени. Според Крук вчера руските войски са ударили пожарна в Херсон. На 2 януари беше обстрелвано тролейбусното депо на града. Тролейбусите не се движат, тъй като градът все още има големи проблеми с електричеството.

Междувременно Министерството на отбраната на Беларус съобщи за пристигането на още един влак с военно оборудване, предназначен за регионалната групировка на войските на Беларус и Русия.

"Продължава изграждането на регионалната групировка на войските (силите) на Република Беларус и Руската федерация като част от военната сигурност на съюзната държава. Днес в Република Беларус пристигна още един влак с военно оборудване, който е част от групировката", съобщи пресслужбата на военното ведомство.

На кадрите, публикувани във фейсбук, се виждат военни камиони КАМАЗ и Урал с накланящ се покрив.

Снимка: Министерството на отбраната на Беларус

МО цитира Александър Лукашенко, който по време на посещението си на полигона Обуз-Лесново е заявил: "Изпълняваме общо дело".

По-рано беларуското министерство на отбраната вече бе обявило, че на беларуските полигони ще бъде изградена регионална групировка от беларуски и руски войски и ще се проведат "мероприятия за бойна интеграция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

18

6екеr4о

19.01 2023 в 16:06

Уважаеми г-н Антиз,
сполай Ви за добрите думи, прекрасен панегирик сте направил на разпада на съвеЦката кочина, наречена соцлагер, също съм убеден в скорошния разпад на педеРацията, но последствията от тази гадна война, последствията ще са колосално чудовищни...

2550

16

alfakentavur

07.01 2023 в 10:38

Рашистка подлого, готвиш ли се за последната година на Путлер и путлеризма? Затваряш ли буркани, сушиш ли чушки на простора, слагаш ли кисело зеле? Нали сте много носталгичти по соца - трябва да не си прекъсвал тези занимания, но аз да попитам.
Ако не се запасиш добре, като спрат копейките, ще умреш от глад :(

10298

14

AntiZ

06.01 2023 в 19:55

Шекерчо, видяхме ли как пада берлинската стена? Видяхме! Видяхме ли простака от правец как тъпо гледаше през дебелите стъкла на очилата си, когато го изритаха от всички постове? Видяхме! Видяхме ли как разстреляха чаушеску и другарката му, как застреляха луканов, как и къде не можа да осъмне урода милошевич? Ами СеСеСеРе-то, дето се осере и пойде у ада?Ще доживеем, мили Шекерчо и смъртта на монголоидния тиган и на цялата руска помийна яма рфсия!Аре на бас!

-529

13

6екеr4о

06.01 2023 в 18:02

Уважаеми г-н АнтиЗ,
напълно споделям мнението Ви, но в чисто емоционален план за мен бе най-велик оня момент, когато натири 70 прости разведки на куп, а "остальная-та пиющая сволочь" ревеше на умрело!
А пък неговия ортак, партиен, Асен В. лепна на пРезидентина Радев прякора "Позор", от който брадавичестата свиня посмъртно няма да се отърве!
Имало такова китайско проклятие: Да ти даде Господ да живееш в интересни времена!
Е, как не се свърши това, интересното!?
Ще се оправим, ама няма да сме живи да го видим...
Не съм оптимист...

10298

12

AntiZ

06.01 2023 в 15:54

Шекерчо, прав си за Кирчо! Аз също бях възмутен от прибързаното му изказване. Прояви се като пълна лавандула. Но да се сетим за един простак банкянски, дето...
https://m.offnews.bg/news/Politika_8/Mechtata-na-Borisov-za-Cherno-more-Da-ima-traba-lodki-platnohodki_647716.html Няма какво да ти го обяснявам, хората са го написали. Това да му е грехът на Кирчо. Той обаче каза и нещо важно: "България може без руски газ!" Никой друг не го е казвал преди него. А въпросния простак, тръба за 3 милиарда им подари на руските изроди и сега пръв атлантик на републиката!

2073

11

Johnny B Goode

06.01 2023 в 15:47

Аре сега да не драматизираме.
Имат всичко на всичко два самолета радари рашките, за 3 месеца успели да вдигнат за първи път единия (без да падне и да се разбие), не е толкоз страшно. Ще полети, полети пък ще кацне (евентуално).
Ето и самолетоносача Кузя пуши, пуши, пък накрая далдиса в някакво забравено от бога пристанище.

-529

10

6екеr4о

06.01 2023 в 15:41

Обстрелвали пожарната в Херсон и тролейбусно депо, изроди!?
Дъртия пръдлю Лукашенко се фукал, че бил пристигнал цял влак с оръжие и боеприпаси!
Голям праз, за мен е незабравима 64-километровата бронирана руска колона, която пълзеше с дни към Киив, трудно ще свикнем с украинсаката транскрипция, и която требваше да превземе украинската столица. Тогавашния български премиер Кирчо П. обясняваше по средата на седмицата пред медиите, че до края на уикенда ще бъде превзет Киев с присъщия за него гелосан патос,, вероятно високопрофесионално информиран от тайните ни служби, а останалата част от страната - съвсем скоро!?!
А колоната продължаваше да пълзи, ма все не достигаше до целта и на края: О, чудо! Колоната се стопи, изчезна, изпари се, все едно никога не я е имало!!! Е, нямам спомени Кирчо П. да се е извинил на балгърската общественост, ма нейсе...