Руски съд глоби мъж, който си боядисал косата в синьо и жълто

OFFNews 21 май 2024 в 18:48 1322 1

Глобеният 25-годишен руснак

Снимка Telegram

Глобеният руснак

25-годишен руснак, боядисал косата си в цветовете на украинското знаме, е глобен с 30 000 рубли за дискредитиране на руската армия, съобщи правозащитната група "ОВД-Инфо", цитирана от Ройтерс.

На публикувани в интернет снимки на 25-годишния Станислав Нетесов се вижда късо подстриганата му коса, боядисана в ярко синьо, зелено и жълто. Цветовете на украинското знаме са синьо и жълто.

От съдебно съобщение, публикувано в интернет, става ясно, че Нетесов е бил признат за виновен на 3 май за дискредитиране на въоръжените сили.  В съда младежът отрекъл да е боядисал косата си в знак на протест и казал, че не подкрепя нито Украйна, нито Русия. Той допълнил, че от години боядисва косата си в ярки цветове.

В края на миналия месец мъжът бил нападнат от неизвестни хора, докато се прибирал от работа късно вечерта. Те откраднали неговия мобилен телефон и му избили един зъб, разказал самият Нетесов пред правозащитната организация за борба с политическо преследване "ОВД-Инфо".

Когато московчанинът отишъл в полицейско управление, за да подаде жалба, полицаите забелязали как е боядисана косата му и го обвинили в дискредитиране на руската армия.

"Гореспоменатата визуална пропаганда ясно изразява негативно отношение към Въоръжените сили на Руската федерация", се казва в полицейския доклад, цитиран от "Медиазона", предаде БТА.

Нетесов получил и призовка да се яви в наборна комисия. Когато разкрил, че е транссексуален, призовката била оттеглена.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови