Руски политик в ефир: Цяла година чакам ще намерят ли посланика на Полша в Москва река или не

Красимир Крумов 02 май 2023 в 21:16 7350 7

Снимка Посолство на Полша в Руската федерация

Посланикът на Полша в Русия Кшищоф Краевски почита паметта на избитите от съветската армия полски офицери в мемориалния комплекс "Катин".

Русия прибегна към физически заплахи към представители на Полша, в нова фаза на напрежението между Варшава и Москва. В старателно режисираното пропагандно шоу на близкия до Кремъл Владимир Соловьов бившият детски омбудсман на Руската федерация Павел Астахов направи намеци за физическо посегателство срещу полския посланик в Москва като каза, че от една година се чуди ще намерят ли тялото на посланика в Москва река някой ден или няма да го намерят.

Соловьов си беше докарал събеседници близки по идеология до стила да предаването му и поканеният в студиото Астахов специално обърна внимание на ситуацията с Полша, където през последните дни в резултат на съдебно решение кметството във Варшава си върна собствеността над сградата на гимназията, управлявана от руското посолство.

Астахов определи случващото се във Варшава като грубо нарушение на Виенската консулска конвенция от 1961 година и заяви: „

Вижте какво правят. Изгониха ги (руските дипломати) от апартаментите, от почивните станции, блокираха сметките, а после прибраха парите на нашите дипломатически представителства, сега училището отнеха. Как отговаряме ние? Нота? Възмущение? Ще извикаме посланика? Знаете ли, преди една година, когато заляха Андреев (заливането с червена боя на руския посланик) на празнуването на деня на победата аз чаках – ще намерят ли в Москва река плаващ посланика на Полша или няма да го намерят?

Ще обясня защо – всеки студент, изучаващ международно право знае какво е това реторсия и реприсалии. Защото това са ответни действия на недружествени прояви. Това е в рамките на международното право. Мен в школата на КГБ в контраразузнавателния факултет много добре ме обучаваха на това. Нито Съветския съюз нито Америка никога не са прощавали такива враждебни действия.“, заяви екзалтираният бивш детски омбудсман и член на писателския съюз на Русия.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки реагира остро на заплахите от московски кръгове към посланика. “Всички заплахи, особено тези от страна на Русия трябва да се вземат на сериозно, но и да не позволим да ни заплашват“, заяви във вторник във Вилнюс Моравецки. „Подобно на нашия посланик в Киев, който остана като един от малкото в драматичните първи няколко седмици в Украйна, така и нашият посланик в Москва издържа в много трудни условия и реалности, но не дава да го сплашат“, каза Моравецки.

На 8-та годишнина от убийството на Борис Немцов - полският посланик поднася цветя на лобното място на убития опозиционен лидер.

Посланик на Полша в Руската федерация е един от най-добрите полски дипломати – Кшищоф Краевски, бивш посланик на Полша в България, бивш генерален консул на страната си във Варна и бивш шеф на полския дипломатически протокол, добър приятел на България. В условията на силен натиск от страна на руските власти по отношение на работата на чуждите дипломати в Русия, Краевски непрекъснато пътува надлъж и нашир в Русия в защита на интересите на полските граждани, историческата памет и културата на Полша.

МВнР във Варшава също взе отношение към скандалното изказване на Астахов, подчертавайки, че осъжда изказването, допускащо убийството на посланика на Република Полша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

7

редовно четящ

03.05 2023 в 13:52

Москва река би направила едно хубаво черено езеро по проект от миналия век. Архитектът е известен на цял свят. И аз чакам с нетърпение осъществяването на този позабравен проект с различен изпълнител.

-529

6

6екеr4о

03.05 2023 в 11:35

Бившият детски омбудсман на Руската федерация Павел Астахов бил обучаван в контраразузнавателна школа на КГБ?!

Тоя е каЦапин, не омбудсман, камо ли детски!!!

Баси изродите...

345

5

Джендо Джедев

03.05 2023 в 09:44

Того,

Веднага се сещам за една Камчия...

4638

4

Того

03.05 2023 в 08:58

Кога ще започне и България да си връща собствеността от руzките военнопрестъпници?

345

3

Джендо Джедев

02.05 2023 в 23:50

Руската същност в пълния й блясък! :D

318

2

Valioka

02.05 2023 в 22:45

Нещо ще намерят в Москва река, но то няма да е полският посланик... Нещастни идиоти, един по един потдръжниците им бият отбой. Досега трябваше да докажат, че стават за нещо, но очевидно не стават за нищо... Не че аз съм се съмнявал - това е за тия които се съмняваха...

22548

1

dolivo

02.05 2023 в 22:00

Чудна руска гнида, обучена добре от КГБ в нечовешки мордорски методи.

Защото методите имат значение. По методите ще ги познаете.

 
X

Да помогнем на украинските деца!