Руски офицер премина във ВСУ, предаде в плен 11 солдати

OFFNews 03 октомври 2023 в 16:35 10609 5

лейтенант
Даниил Алферов.

Руският офицер Данийл Алферов, който е бил вербуван от Главното управление на разузнаването на украинското Министерство на отбраната, преди да бъде заподозрян от своите, е успял да предаде в плен три групи руски солдати - общо 11 души. Това разказа самият руски лейтенант пред YouTube канала на украинските блогъри Володимир Золкин и Дмитро Карпенко.

Алферов започнал да сътрудничи на украинското военно разузнаване още през юни тази година, когато все още се намирал на територията на Руската федерация, но е бил принуден да се присъедини към руската армия. По думите му, когато подразделението му се е движело към Украйна, той е предавал на ръководителя си от ГУР информация за разположението на жива сила и техника, както и за нейното количество.

Лейтенантът обяснява, че не желаел да убива или да бъде убиван като окупатор на чужда земя и трудно понасял огромните загуби сред своите съратници. Затова той се съгласил на нов етап на сътрудничество с ГУР.

"Предложиха ми тези бойци, които са съгласни да се предадат, да получат гаранции по украинската програма "Искам да живея". Отначало много дълго мислих за това. Преди да ме вържат за едно дърво за през нощта, успях да измъкна три групи от общо 11 души. Конкретни места, часове, дати няма да споменавам, защото това е оперативна работа. Но като цяло успях да измъкна 11 души", каза руснакът.

Алферов прекарва нощта завързан за дърво, след като е заподозрян в "предателство" от руските командири. Това според него е било сигнал, че е дошло време да спаси и собствения си живот.

"Не знаех какво да правя. И преди да изляза на островите (за островите на река Днепър в Херсонска област се водят непрекъснати боеве. - бел. ред.), се свързах с ръководителя си от програмата "Искам да живея", казах, че излизам на предварително уточненото място. И ще изляза вече без радиостанция и т.н. - той ми обясни, че ще трябва да го изчакам", разказа руският офицер.

Той обяснява, че са му били необходими почти два дни, за да стигне до украинците.

"Пътуването беше трудно, защото нямах придружител. Но знаех мястото, където трябваше да отида. По чудо останах цял, защото дроновете летяха. Не знаех точно кой маршрут ще бъде по-безопасен. Но в крайна сметка успях да стигна до специалните сили, които ме посрещнаха и ме отведоха на десния бряг. След това преминах през процедурите, предписани за предаването ми като военнопленник", разказва той.

Данийл Алферов не възнамерява да се връща в Русия където е оставил майка и брат. Той вече е решил да продължи да воюва, но този път на страната на ВСУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

04.10 2023 в 14:17

Я, Ордьовъра се появи отново, не че ми е липсвал, но според мен единствената причина да го е нямало на хоризонта е, че е мазал по форумите под друг псевдоним/аноним!?

606

5

order

04.10 2023 в 10:50

Ами продажници, майцепродавци и родоостъпници има навсякъде и у нас е пълно ей го ФАЩ са похарчили 47 млн. $ за борба с руско влияние и против Президента!!!

1000

4

Минал Заминал

04.10 2023 в 03:09

Някой си кара мустафа пиздин тук опитва фалшиви новини, но нали е прост копейкин путлертрол, не е поискал от началниците си я от посолството, я от масква, поне едно копие на повиквателна. Макар и фалшива ! Явно е от безмозъчните, както той ги нарича, защото НЕ иска да помни или знае 1968 г., когато московията натири като краден добитък наборна бг армия за чехия, без дори да обяснява до последно къде, как и за какво са ги натирили, пиздин ! Много поздрави на копейките, които след пердаха на рашастан ще сублимират както комунягите направиха преди 33 години.

2550

2

alfakentavur

03.10 2023 в 18:25

Аз пък го приемам като презрително название на орките, по-евфемистично от рашисти и др. подобни.

-480

1

Октим

03.10 2023 в 17:26

Няма да е лошо да научите български език и замените “солдати-те“ с думата войници! Звучи по-истински и нашенски ...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика