Руски обстрел погуби 13 цивилни край Запорожката АЕЦ, Г-7 иска окупаторите да напуснат централата веднага

OFFNews 10 август 2022 в 14:43 6057 1

аец
Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа.

Министрите на външните работи на страните от Г-7 (САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада) призоваха Русия незабавно да върне на Украйна пълния контрол върху Запорожката атомна електроцентрала, съобщи Ройтерс.

"Руската федерация трябва незабавно да изтегли войските си от международно признатите граници на Украйна и да зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна", заявиха министрите в съвместно изявление днес.

В него се казва и:

"Във връзка с това настояваме Русия незабавно да върне пълния контрол върху Запорожката атомна електроцентрала, както и върху всички ядрени съоръжения в международно признатите граници на Украйна, на законния суверенен собственик - Украйна, за да се гарантира тяхната безопасна и надеждна експлоатация."

Позицията на Г-7 изма след като на 5 август в района на най-голямата АЕЦ в Европа имаше артилерийски обстрели, а в един от енергоблоковете бе задействана аварийна защита. 

От украинската компания "Енергоатом" съобщиха, че Русия е започнала да изпълнява план за свързване на Запорожката атомна електроцентрала към руската енергийна система и за изключването ѝ от украинската.

Тази нощ тринадесет мирни граждани загинаха при руски обстрел, насочен срещу украински град, намиращ се в близост до атомната централа.

Атаката с реактивна система за залпов огън "Град" е била насочена главно към индустриалния град Марганец в Днепропетровска област. Той обаче се намира на брега на Днепър, точно срещу атомните реактори.

Ударено е и село Висшетарасовка, където е убита една жена и са ранени двама души.

"Прекарахме ужасна нощ. Много е трудно да извадим телата от развалините", обяви губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко. "Умолявам ви, отивайте на безопасни места по време на въздушни нападения. Не позволявайте на руснаците да ви убият", призова той.

"80 ракети бяха изстреляни умишлено и коварно по жилищни квартали, докато хората спяха в домовете си", добави губернаторът.

Ситуацията около АЕЦ "Запорожие", най-голямата атомна електроцентрала в Европа, е опасно напрегната. Тя се намира под контрола на руските войски от 4 март, малко след началото на нахлуването в Украйна на 24 февруари. Обектът беше подложен на обстрел поне два пъти от петък насам, като Киев и Москва се обвиняват взаимно за ударите.

Удар в петък повреди електропровод с високо напрежение, причинявайки автоматичното изключване на един от трите все още работещи ядрени реактора в централата.

Нито една независима мисия няма достъп до мястото и централата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

1

Да разследват инцидента и да набият канчето на оня наркоман, а не да казват какво да прави Русия. Все едно Русия да казва на САЩ да се изтегли от окупираните нефтени полета в Ирак и Сирия. Ефект никакъв.