Руски медии твърдят, че в Славянск е задържан български военен

Министерство на външните работи отрече тази информация

OFFNews 26 април 2014 в 10:48 7061 15

13 военни наблюдатели са задържани от проруските сепаратисти в град Славянск, източна Украйна. Според някои руски медии сред тях има и български военен.

През цялата нощ руските и украинските медии съобщаваха противоречива информация както за броя на задържаните, така и за националността им. Версиите за присъствието на военните наблюдатели също са различни - според едни те са представители на ОССЕ, други твърдят, че са наблюдатели на процеса на разоръжаване след 17 април, а трети- наблюдатели по Виенските договорености от 2011 г.

Сепаратиският лидер от Славянск Вячеслав Пономарьов съобщава за 12 задържани, сред които 4 украински офицери и 8 представители на ОССЕ - военнослужещи от НАТО.

По негови думи задържаните са граждани на Германия, Чехия, Полша и Дания.

Пред германския всекидневник "Билд" Пономарьов заявил, че задържаните наблюдатели не са заложници, а военнопленници.

E-NEWS, Life News.Ru , "Русский Клуб Новостей" и други руски медии обаче съобщават за задържани "кадрови разузнавателни офицери на Германия, Чехия, Полша, България и Дания."

Радиостанция "Эхо Москвы" информира за 12 задържани офицери, като в списъка на страните България отсъства.

Яна Ружичкова, която е представител на Генералния щаб на Чешката армия, е заявила пред кореспондент на ИТАР-ТАСС, че един от задържаните е чешки офицер, който не е представител и наблюдател на ОССЕ. Министерството на отбраната на Германия е потвърдило за изчезването на германски военни наблюдатели.

Междувременно руските медии съобщават, че сред документите на задържаните е имало карти на Славянск с обозначени постове на съпротивата.

Малко по-късно българското Министерство на външните работи категорично заяви, че сред задържаните от проруски сепаратисти чужденци няма българи, предаде БНР.

От ведомството уточниха, че задържаните са военни инспектори, а не наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Във връзка с публикации в руските медии Ви уведомяваме, че няма български военнослужещи и представители на Министерството на отбраната сред задържаните в Украйна военни експерти, уточняват и от българското Министерство на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!