Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Руски хакери опитвали да откраднат кореспонденцията на известни фигури на православието

OFFNews 28 август 2018 в 15:03 3273 1

Руските хакери, които миналия месец бяха официално обвинени от специалния разследващ прокурор в САЩ, години наред са се опитвали да откраднат личната кореспонденция на някои от най-известните фигури на православието, констатира разследване на Асошиейтед прес, съобщи БТА. 

На прицел са били взети главните помощници на Вселенския патриарх Вартоломей Първи, който е смятан за пръв между равни сред лидерите на световното православие.

Базираният в Истанбул патриарх в момента обмисля дали да приеме украинското искане за откъсване на църквата на тази страна от Русия. Този евентуален разрив се подклажда и от военния конфликт между украинските въоръжени сили и подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Проучването на АП се базира на списък от 4700 имейл адреси, станали прицел на хакерските атаки. Списъкът е бил предоставен миналата година от компанията "Секюъуъркс" - дъщерна фирма на концерна "Дел текнолъджис".

АП от месеци изучава предоставените й данни, разкривайки как известната руска хакерска групировка "Фенси беър" се е опитвала да разбие електронните пощи на Демократическата партия в САЩ, на доставчици на американските въоръжени сили, на служители от разузнаването, на международно известни журналисти и дори на съпруги на американски военни.

През юли в рамките на продължаващото разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г. съдебен състав в САЩ идентифицира 12 агенти на руското разузнаване, които според него стоят зад хакерските атаки срещу кандидатпрезидентската кампания на Хилари Клинтън.

Руската православна църква каза, че не разполага с информация за хакерските атаки и отказа коментар. Руски служители припомниха на Асошиейтед прес, че Кремъл отрича да има нещо общо с "Фенси беър".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!