Руски депутат предлага 2 дни отпуск за дамите по време на менструация

31 юли 2013 в 17:15 3373 6

Михаил Дегтярьов
Михаил Дегтярьов

Депутатът от руската Дума Михаил Дегтярьов внесе законопроект, в който се предлага два дни платен отпуск всеки месец за жените, докато са в менструация.

През този период по-голямата част от жените изпитват физиологични и психологически дискомфорт. Често болката при тях е толкова силна, че се налага да търсят медицинска помощ, пише в мотивите си политикът.

В законопроекта се посочва, че „жените с установена диагноза "дисменорея" самостоятелно определят двата дни в календарния месец, които да изберат за почивни“.

Дегтярьов е депутат от предвожданата от Владимир Жириновски популистка формация „Либерал-демократическа партия на Русия“ (ЛДПР).

Политическите анализатори в Русия отблезяват, че необичайният законопроект вероятно е част от кампанията на Дегтярьов за кметските избори в Москва, тъй като той е кандидатът на ЛДПР за градоначалник на града.

Предложението на политика срещна остра реакция от страна на руския писател и опозционер Едуард Лимонов.

"Кандидатът за кмет Дегтярьов внесе в парламента законопроект: два почивни дни месечно за жените в дни на менструация. Патологично. А за мъжете в дни на запой?", написа Лимонов в twitter профила си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови