Руски депутат: България се отказа от суверенитета си

ОFFNews 09 септември 2015 в 22:06 6683 21

Снимка Антон Новодережкин/ТАСС

Алексей Пушков.

Председателят на комисията по външни работи към Държавната дума Алексей Пушков заяви, че България и още няколко страни са се отказали от суверенитета си в полза на САЩ, съобщи ТАСС.

"В Европа има няколко държави, които са напълно готови да се откажат от националния си суверенитет. Това са прибалтийските републики, България, Румъния, Великобритания, която, по мое мнение, е 52-ият или 53-ият щат на САЩ в областта на външната политика", коментира пред радио "Коммерсант ФМ" Пушков.

Според него едностранното устройство на света е невъзможно, но САЩ въпреки това се стремят към него.

"Светът е сложен, той не се поддава на тотална хегемония, това е антитеза. В началото на 21 век се появиха алтернативи - Китай, Русия, други страни, които не са съгласни с Щатите по редица въпроси. Логиката на САЩ в Близкия изток е достатъчно примитивна - всички държави там трябва да станат американски протежета под прикритието на демократизирането им", смята Пушков.

Той даде за пример "демократизирането" на Либия от САЩ, което е превърнало държавата в - както я наричат англичаните - "no mаn's land" (бел.прев. - "ничия земя"). "Това е земя на убийци терористи, но не и на хора", смята руснакът.

"ИД не е непредвиден резултат, както казва Обама, а е очаквано последствие от американската окупация на Ирак. Външната политика на САЩ е далеч от хуманистичната доктрина, на практика там, където се обслужват външнополитическите цели на Вашингтон, няма хуманизъм, защото целта на всичко е набавяне на максимален контрол на САЩ над въпросните правителства", заключи политикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!