Руски бомбардировачи кацнаха за първи път на китайско военно летище

OFFNews 01 декември 2022 в 21:16 7306 0

Снимка Министерство на отбраната на РФ

Ту-95СМ

Русия и Китай проведоха мащабно съвместно патрулиране в Японско море и Южнокитайско море, като полетът продължи повече от осем часа, обяви Министерството на отбраната на Руската федерация. В патрула са участвали ракетоносци Ту-95МС и бомбардировачи "Хун-6К", допълни руското военно ведомство на фона на продължаващите военни действия в Украйна.

"За първи път в хода на съвместните въздушни патрули руски самолети кацнаха на летище в Китай, а китайски самолети на летище на територията на Руската федерация", съобщи министерството на отбраната.

Въздушната група бомбардировачи на двете страни беше придружена от руски изтребители Су-30СМ и Су-35С.

По време на патрулирането два китайски и шест руски военни самолета навлязоха в идентификационната зона на противовъздушната отбрана на Южна Корея и Япония, съобщиха информационните агенции "Йонхап" и "Киодо". Сеул и Токио твърдят, че подходът е станал без предупреждение, защото военните на двете страни са издигнали изтребители във въздуха.

Министерството на отбраната на Руската федерация отрече обвиненията и заяви, че "в хода на изпълнението на задачите самолетите на двете страни са действали стриктно в съответствие с разпоредбите на международното право. Нарушения на въздушното пространство на чужди държави не са допуснати". В същото в Москва потвърдиха, че "на определени етапи от маршрута стратегическите ракетоносци бяха придружавани от изтребители на чужди държави".

По време на предишния патрул през май 2022 г. изтребители на Южна Корея и Япония също придружаваха самолетите на Руската федерация и Китай.

Както отбелязва Ройтерс, изтребителят Ту-95, известен още като "Мечката", участвал в патрула, заедно с Ту-160, "формира основата на руските ядрени сили за въздушно нападение на далечни разстояния и е разработен „да хвърля“ ядрени бомби върху САЩ по време на Студената война".

В края на септември и началото на октомври Москва и Пекин проведоха съвместно патрулиране и в Тихия океан. Руските кораби заедно с китайския флот преодоляха повече от 7 хиляди морски мили през Японско, Охотско, Берингско, Филипинско и Източнокитайско море, отбелязва ТАСС.

През ноември Русия и Китай се договориха за взаимно разполагане на навигационни станции. Китай ще построи три измервателни станции в Обнинск, Иркутск и Петропавловск-Камчатски. Руската федерация ще инсталира свои съоръжения в Чанчун, Урумчи и Шанхай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови