Руски бизнесмен арестуван за убийство на разследващ журналист

Александра Маркарян 09 май 2013 в 08:37 2113 2

Павел Сопот Снимка: Новая газета
Павел Сопот, обвиняемый в организации убийства журналиста "Новой газеты" Игоря Домникова, арестован Пресненским судом Москвы на два месяца

Руски бизнесмен е бил арестуван в сряда по подозрения в поръчителство на убийството на разследващ журналист, съобщава Асошиейтед прес в кореспонденция от Москва.

Бизнесменът Павел Сопот е заподозрян, че е поръчал побоя, който доведе до смъртта на репортера на Игор Домников от разследващото издание "Новая газета". През май 2000 г. убиец причака журналиста през апартамента му и му нанесе смърноносни удари с чук в главата. Домников почина два месеца по-късно в болница.

Московски съд издаде заповед за задържането на Павел Сопот, който отрече обвиненията. За убийството вече има няколко осъдени.

В свое съобщение "Новая газета" обяви, че смята Сопот по-скоро за посредник, а не за краен поръчител на атаката, и призова властите да не спират с разследването.

Трима други репортери на "Новая газета" бяха убити от 2000 г. досега. Сред тях бе и журналистката Анна Политковская, която бе яростен критик на Кремъл.

Анна Политковская (Анна Степановна Мазепа) е родена на 30 август 1958 г. в Ню Йорк. Умира на 7 октомври 2006 г., убита в руската столица Москва.

Политковская е руска разследваща журналистка, която изобличава правителството на руския президент Владимир Путин за корупция и погазване на човешките права, особено за зверства, извършени от руски войници по време на Чеченската война.

След като завършва журналистика в Московския държавен университет, Политковская става репортер във в. „Известия“. Присъединява се към екипа на „Новая газета“ през 1999 г. и скоро след това е изпратена да отразява войната в Чечения.

Автор е на книгите „Мръсна война: руски репортер в Чечня“ (2001) и „Русия на Путин“ (2004). През същата 2004 г. получава наградата „Улф Палме“ за „нейната смелост и сила, когато отразява събития при трудни и опасни обстоятелства“.

Политковская, която приживе получава множество смъртни заплахи, е намерена застреляна в асансьора на жилищната сграда, където живее.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!