Руската армия започва да усеща недостиг на офицери, твърди Институтът за изследване на войната

OFFNews 28 юни 2022 в 10:28 2565 1

Погребение на руски офицер.

Снимка nagumanovtd / Telegram

Големите загуби в средите на офицерския корпус Русия се опитва да компенсира с привличането на резервисти.


Руснаците започват да усещат в Украйна недостиг на офицери, става ясно от най-новия доклад на базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW). “Руската армия продължава да търси начини да попълни загубите си във все по-изтощените си части, участващи в сраженията, но се старае да направи това без обявяване на мобилизация.” - се казва в документа.

“Анонимен служител на министерството на отбраната на САЩ оцени в понеделник, че в руските войски започват да не стигат висшите командири, затова въоръжените сили все повече разчитат на резервисти, за да попълнят загубите в офицерския корпус.” - подчертават авторите на доклада.

Британското разузнаване също посочва, че Москва ще трябва да разчита на резервистите във все по-голяма степен. Според ISW, обаче, използването на офицери от резерва няма да позволи на руснаците в някаква сериозна степен да възстановят боеспособността си.

Силите на агресора извършиха в понеделник ракетна атака срещу търговски център в Кременчук в Централна Украйна, което, според ISW, се вписва в последната ескалация на руските удари по цивилната инфраструктура и градовете на Украйна.

В същото време в Донбас войските на окупатора са постигнали напредък югозападно от Луганск, но без да успеят напълно да прекъснат комуникацията от Луганск към Бахмут. Украинците от своя страна са отблъснали руската офанзива на север от Славянск.

Армията на Руската федерация е провела в понеделник няколко атаки по линията на фронта в близост до Харков, но не са постигнали никакви успехи. На Юг украинската контраофанзива е принудила противника да се съсредоточи върху отбраната си.

На заетите от РФ територии окупационните власти предприемат действия за налагане на икономически контрол над населението и принуждаване на цивилните украинци да използват руската рубла, пише още в анализа на ISW.

Институтът за изследване на войната е независим тинк-танк, основан през 2007 година във Вашингтон. Занимава се с анализи на външната политика и сигурността, в това число и с военните им аспекти

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови