Руската армия удари мол с 1000 души в Кременчук. Най-малко 10 са убити, а 40 - ранени

Красимир Крумов 27 юни 2022 в 17:57 9494 7

В момента на ракетния удар в мола е имало над 1000 души.

Снимка OFFNews / Украина24

В момента на ракетния удар в мола е имало над 1000 души.


Руските окупатори удариха с ракета търговския център "Амстор" в Кременчук, в Полтавска област, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски. В момента на атаката в мола са се намирали около 1000 души. Броят на убитите и ранените часове след атаката не може да бъде определен точно, но украинските власти съобщават за 10 потвърдени загинали и над 40 ранени.

"Окупаторите са ударили с ракети по търговски център, в който са не намирали над хиляда цивилни граждани. Търговският център гори. Спасителите се занимават с гасенето на пожара, броят на жертвите не може да бъде установен." - написа в социалните мрежи украинският президент.

"На мястото на пожара са изпратени над 180 спасители и 20 машини, гори голяма площ, самият търговски център е на 10 хиляди квадратни метра. Изпратени са допълнителни подразделения за да овладеят огъня." - съобщи Володимир Сологуб, началник на регионалните спасители пред телевизионния канал Украина24.

"Не мога да кажа с категоричност брой на жертвите, ситуацията е динамична, за момента имаме потвърждение за двама убити и 16 ранени, но ситуацията може да е много по-тежка - това ще стане ясно, след като спасителите стигнат до развалините на мястото, където са паднали ракетите. Малко по-късно заместник-ръководителя на кабинета на президента Зеленски Кирило Тимошенко потвърди за двама убити и добави, че броят на установените ранени се е увеличил на 20, от които 9 са в тежко състояние. Но в следващия час и половина вече се знаеше за 10 убити и 40 ранени.

Бомбардировачи Ту-22 М3 изстреляли ракетите

Ракетите срещу търговския център "Амстор" в Кременчук са били изстреляни от бомбардировачи с далечен обсег Ту-22М3, съобщи командването на ВВС на Украйна. Използваните ракети са X-22. Бомбардировачите са излетели от военното летище Шайковка, а атаката е извършена от небето над Курска област. Самолетите Ту-22М3 могат да носят една ракета под фюзелажа или две X-22Н под крилата и поразяват цели на разстояние 240-500 километра. Тази модификация на Ту-22 беше използвана при бомбардировките на Грозни от руските сили в Първата чеченска война.

Според кмета на Кременчук Виталий Малецки ракетната атака срещу мола е нападение срещу цивилното население, защото обектът няма никаква връзка с военните. "Ракетният удар по Кременчук и върху пренаселено място, което е 100 процента без значение за военните действия. Има загинали и ранени. Рашисти, горете в ада. Заедно с всички съответни служби съм на мястото на трагедията", написа в страницата си във фейсбук Малецки.

Властите в Кременчук са създали незабавно кризисен щаб на територията на хотел "Днипровска зора". От ефира на Украйна24 кметът Виталий Малецки се обърна към всички, чиито близки, приятели или познати са се намирали в понеделник следобед в "Амстор" и нямат връзка с тях, да се свържат с щаба в хотел "Днипровска зора".

Писъци в търговския център, шок и отчаяние пред него

В социалните мрежи се появиха видеоклипове от посетители на мола и хора, които са се намирали в момента на атаката на паркинга пред търговския център.

"Започват да падат стените. Стените започват да падат. А там вътре много народ." - коментира мъж, който показва кадри от първите минути след атаката.

"Е..ало си е майката. Просто си е е..ало майката. Това ми е маршрутката (напукано е предното стъкло, б. р.) Е..ало си е майката, казвам ви. Аня току що беше влязла вътре. Мамка им. Мамка им. Пичове, е.ало си е майката. Мисля, че Аня вече я няма. Това е." - върви напред-назад мъж, който видимо току що е оставил своя близка.

Има и клипове, които са заснети и направени от хора, които са блокирани в ударения мол. Хората се опитват да се намерят един друг, подвикват си, търсят се в гъст дим. "Ние сме живи!" "Къде си?" "Пич, ела насам" - чуват се отделни гласове.

На друго видео се виждат цивилни по шорти, тениски, с ранички, вероятно посетители на мола или случайни минувачи, които помагат за товаренето на ранените в линейки.

Областният управител на Полтавска област Дмитрий Лунин, който се включи на живо в студиото на украинската телевизия нарече нападението срещу мола "престъпление срещу човечеството". Атаката е в Полтавска област, в центъра на Украйна, където хората се опитват да се върнат към нормален живот и смятаха, че са сравнително далеч от зоната на бойните действия. През последните денонощия обаче руската армия активизира ударите си по цялата територия на Украйна.

Михайло Подоляк: Русия е терористична държава

"Кременчук сега... Русия целенасочено изстрелва ракета по търговски център с повече от хиляда мирни хора. Просто посред бял ден. Просто защото иска да убива. Да напълни всичко с украинска кръв. Русия е терористична държава. Русия води най-отвратителната война." - написа във фейсбук съветникът на украинския президент Зеленски Михайло Подоляк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

8

IvanofRumen

27.06 2022 в 21:34

Рашистки изроди и убийци!

2073

6

Johnny B Goode

27.06 2022 в 21:20

За руските изверги ясно, те това могат - да избиват жени и деца и да разрушават.
Но много по-големи изроди са копейкаджиите които ги подкрепят по форумите.

2099

5

Mateevk

27.06 2022 в 20:40

Странни неща се пишат тука. но това ли е целта на Путин - да изравни броя на жертвите след конфликта от 2014 г.? Тоест око за око, зъб за зъб. Ама пак нещо не излизат сметките, колкото и да са цинични. Данните са за общо 13 хиляди загинали и от двете страни, от които цивилните са малко над 3500 души и то болшинството от тях са били преди Минските споразумения. А в резултат на войната досега загиналите са многократно повече и значи трябва вече да се спре. Само че Путин не спира, защото на него въбще не му пука колко народ е загинал и колко още ще загине! И нали никой не вярва, че Путин няма нищо общо с възникването на конфликта. Та той просто не може да приеме, че на света може да съществуват хора, говорещи руски език, които може да имат собствено мнение и да искат да жвиут в енщо различно от т.нар. руски мир. това е първопричината за тази война и за всички предишни конфликти. Как пък не се разбра това?

-240

4

редовно четящ

27.06 2022 в 20:28

Магучая воюва с търговските центрове.

2550

3

alfakentavur

27.06 2022 в 20:00

Злотоку4е минус 1623 - втората от Бабите от Отрядите на Путин както винаги сее фалшиви новини.

2550

2

alfakentavur

27.06 2022 в 19:07

Рашистки изверги и военнопрестъпници. Крайно време е и троловете им тук (известни като Бабите от Отрядите на Путин) да бъдат дерусифицирани!

2051

1

Propaganda

27.06 2022 в 18:41

Крайно време е НАТО да се включва и да дерусифицира окончателно нашата планета от туморът на самото съществуване на тези същества.