Руската армия нанесе ракетни удари в Западна и Северна Украйна

Киев обвини Москва в опит да въвлече Беларус във войната

OFFNews 25 юни 2022 в 14:01 5493 0

войната в Украйна

Снимка БТА/Архив

разрушен жилищен блок в Украйна

Руската армия днес обстрелва с десетки ракети военни обекти в Западна и Северна Украйна, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

Губернаторът на западната Лвовска област Максим Козицки каза във видеообръщение, разпространено онлайн, че шест ракети са били изстреляни от Черно море, близо до украинската военна база "Яворов", като четири са я улучили, а две са били прихванати и унищожени преди да достигнат до целта си.

Виталий Бунечко, губернатор на Житомирска област в северната част на страната, заяви, че при ударите срещу военни обекти е загинал най-малко един военен.

„Близо 30 ракети бяха изстреляни срещу един от военните ни инфраструктурни обекти близо до Житомир“, каза той и допълни, че 10 от тях са били прихванати и унищожени.

Ройтерс отбелязва, че информацията не е потвърдена от независим източник.

"Ударите от днес са пряко свързани с усилята на Кремъл да въвлече Беларус във войната в Украйна като страна в конфликта", обяви в "Телеграм" Главната дирекция на украинското разузнаване, която е подчинена на украинското министерство на отбраната.

Уверението дойде малко след като Украйна съобщи, че руски ракети са били изстреляни от съседен Беларус по украинско село. Към 5 ч. тази сутрин местно време в Черниговска област е имало масиран ракетен обтрел. Двадесет ракети са били изстреляни от територията на Беларус, а също и от въздуха по село Десна. Засегнат е инфраструктурен обект.

Според украинското разузнаване шест самолета Ту-22М3 са изстреляли 12 крилати ракети от град Петриков, в южната част на Беларус. Бомбардировачите са излетели преди това от летището в Чайковка в областта Калуга в Русия, на 270 километра северно от украинска територия. Те са навлезли в беларуското въздушно пространство. След като са изстреляли ракетите, те са се върнали в Русия, посочва украинското разузнаване и уточнява, че освен Десна руснаците са поразили и мишени в Киевска и Сумска област.

Десна е градче с 7500 жители и се намира на около 70 километра северно от Киев и на същото разстояние от границата с Беларус. 

Губернаторът на Черниговска област, която също се намира в Северна Украйна, каза, че тази сутрин Десна е било подложено на „масивни“ ракетни удари. Той не даде допълнителна информация за щетите, но посочи, че има „повредена инфраструктура“ и допълни, че няма жертви.

В Десна е разположен обучителен център на украинската пехота.

Ударът идва в момент, в който руският президент Владимир Путин ще има среща с беларуския си колега Александър Лукашенко в Санкт Петербург. А в четвъртък и петък руският външен министър Сергей Лавров ще посети Беларус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови