Руска шпионка-нелегал е работила в Атина с откраднато име на починало през 1991 г. дете

OFFNews 17 март 2023 в 17:19 19819 2

Младата руска шпионка

Снимка Фейсбук профил

Младата руска шпионка

Националната разузнавателна служба на Гърция разкри млада руска шпионка, която е живяла и работила в Атина с фалшиви документи и име на починало през 1991 г. дете.

Шпионката е на 33-годишна възраст, според гръцката си лична карта, или 31-годишна възраст - според руската. От 2018 г. тя има гръцко гражданство и е позната под името Мария Цала. Работила е като фотограф и е имала собствен магазин за ръчни изделия и плетива в центъра на Атина.

Руското ѝ име е Ирина А.С. Тя е действала под „дълбоко прикритие“. Пристигнала е в Гърция с фалшив паспорт на латиноамериканска държава, представяйки се като дете на имигранти от Москва, а през 2018 г. й е издаден акт за раждане с данни, съответстващи на мъртвородено дете с дата на раждане и смърт декември 1991 г.

През януари тази година Мария/Ирина бяга в Русия, като оставя всички лични вещи и информира наемодателя си, че няма да се върне поради здравословни причини.

По същото време и нейният съпруг, живеещ с фалшиви документи за самоличност в Бразилия, се връща в Русия. Смята се, че двамата са извикани обратно поради подозрения за разкриването на самоличността им.

Съседите на Мария/Ирина в Атина я описват като много активна и социална жена, която е има силно присъствие в социалните мрежи.

Гръцките медии съобщават, че истинската самоличност на младата жена е разкрита преди година, когато е открито несъответствие в документите на службата по вписванията в област Атика. Оказва се, че има фалшификация, като страници са били откъснати и заменени с други с различен почерк в сравнение с другите записи.

Това е международно установена практика на разузнавателните служби на дадена държава за създаване на специална категория шпиони, наречени „нелегални“. За прикритието на самоличността на агенти от тази категория се създават фалшифицирани лични документи и използване на документи на мъртвородени деца или починали лица, съобщава БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Ivo RadAr

20.03 2023 в 11:44

Представям си в нашата България какво чудо е от такива шпиони , наред със съвсем легалните такива?!

22547

1

dolivo

17.03 2023 в 19:21

"шпионка-нелегал" в заглавието... боже такъв български не бях чувал