Руска банка отпуска огромен кредит на Росатом за изграждането на първата АЕЦ в Турция

OFFNews Последна промяна на 21 август 2019 в 22:22 3512 0

АЕЦ

Снимка АА

Руската Сбербанк ще отпусне 400 млн.долара за строителството на първата турска АЕЦ „Аккую“, се посочва в съобщението на пресслужбата на банката, цитирано от Анадолската агенция.

Сбербанк е първият кредитор на проекта за изграждането на атомната централа в Турция. Дъщерната компания на държавната корпорация Росатом Аккую Нуклеар ще получи сумата в срок от 7 години.

Според зам.-управителя на банката Анатолий Попов, Сбербанк и Росатом за пръв път реализират съвместен международен проект с подобно значение. „Безспорно, тази сделка още веднъж потвърждава надеждната позиция на Сбербанк в ролята й на финансов партньор за атомния отрасъл“, казва той.

„Участието на такава голяма кредитна институция като Сбербанк е допълнително потвърждение за привлекателността на проектите на държавната корпорация Росатом, като проекта за Аккую, за външните инвеститори и финансовите институции“, коментира генералната шефка на Аккую Нуклеар Анастасия Зотеева.

Междуправителственото споразумение между Русия и Турция за сътрудничеството в сферата на строителството и експлоатацията на атомната централа Аккую в турската провинция Мерсин бе подписано през 2010 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови