Русия затвори почетното си консулство в Битоля

OFFNews 31 август 2022 в 18:22 2616 2

Сградата на почетното консулство в Битоля

Снимка Wikimedia Commons

Сградата на почетното консулство в Битоля

Почетното консулство на Руската федерация в Битоля, което се намираше в центъра на града, беше затворено официално, съобщи македонският "Независен весник", цитиран от БТА

Точно след шест години след като консулството беше тържествено открито на 31 август 2016 г., помещенията му бяха напълно изпразнени, мебелите и инвентарът - изнесени. От посолството на Руската федерация в Скопие потвърдиха кратко за "Независен", че "консулството в Битоля се затваря заради санкциите на Македония срещу Русия".

След затварянето на консулството днес бе изпразнено и помещението на почетния консул Сергей Самсоненко, допълва вестник "Нова Македония".

При откриването на консулството преди шест години беше подчертано, че целта е развитие на икономическото сътрудничество между руски и македонски компании и представяне на руските културни и традиционни ценности в Република Северна Македония.

Почетното консулство в Битоля се намираше в сградата на руското консулство, открито през 1861 година. Сградата му на ул. "Широк сокак" е обявена за паметник на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3667

2

fik1

31.08 2022 в 18:53

Буквално след като рашизма си показа истинската агресорска същност (поне пред нормално мислещите, промитите бумър путлери са безнадеждни), България и Македония показаха първи признаци за някакво разбиране, савбапедение драги антивакси конспиратори?!?!!?1

-240

1

редовно четящ

31.08 2022 в 18:30

Защо така? Не изпълнихте заръката да всявате постоянен раздор между България и Северна Македония? Дали ще посрещнат с чайче завърналия се в руzия консул?