Русия затваря границите си днес, САЩ удължават срока за мерките срещу Covid-19 до след Великден

OFFNews 30 март 2020 в 06:55 3389 0

Русия затваря временно границите си, считано от днес, 30 март, съобщи Bloomberg.

Причината е увеличението на заболелите от коронавирусната инфекция през последната седмица. В събота здравните власти съобщиха за 228 нови случаи, с които общият брой достигна 1 264. Четирима са починали. Към днешна дата заразените са 1534, починалите са 8, излекуваните - 64.

Заповедта за затварянето на границите е поредната мярка след въвеждането на строги ограничения в страната. Кметът на Москва затвори бизнеса, който не е от ключово важно значение сега и препоръча на жителите да си стоят у дома. Правителството спря всички международни полети в петък.

Град Череповец - с около 300 000 души население на около 400 км северно от столицата Москва - планира да обяви извънредно положение. Към събота там бяха регистрирани 7 нови случая за денонощието. Чечения затвори достъпа до столицата Грозни, съобщи Интерфакс в събота.

Президентът Владимир Путин разпореди хората да са в едноседмичен платен отпуск, считано от 28 март. В петък обаче Кремъл оттегли решението заради съобщенията, че руснаци планират да пътуват в страната, за да си починат, за да посетят роднини и др. В това време министър-председателят Михаил Мишустин разпореди всички паркове и курорти в страната да бъдат затворени.

В същото време в САЩ ограничителните мерки срещу коронавируса в САЩ се удължават и след Великден, те ще продължат най-рано до 30 април. Решението обяви президентът Доналд Тръмп днес. Най-общо казано, те предвиждат социално дистанциране и самоизолация.

Тръмп прогнозира, че пикът на смъртността в САЩ ще бъде достигнат до две седмици. Вероятно е имал предвид пикът на заразяване и опасността от препълване на болниците, отбелязва Би Би Си.

В САЩ има повече от 140 000 потвърдени случаи. Към неделя вечерта починалите от Covid-19 бяха 2 493.

Към тази сутрин общият брой на заразените от началото на пандемията е 722 435, починалите са 33 997, а напълно излекуваните - 151 991.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови