Русия засекретява имената на загиналите в Макеевка, страхува се Украйна да не използва роднините им за пропаганда

OFFNews 10 януари 2023 в 09:34 3125 3

Снимка

Останките от професионалното училище, в които бяха настанени руските мобилизирани

Русия засекретява имената на загиналите при украинската атака срещу Макеевка мобилизирани от съображения, че близките на загиналите може да бъдат използвани от службите на Украйна в пропагандна война, съобщи "Инсайдър".

Военният комисар на Самарска област в Русия Алексей Вдовин, цитиран от местни медии обясни причините, заради които е била наложена забрана за публикуването на списъците на на загиналите и ранените на 1 януари 2023 г. в Макеевка в окупираната Донецка област на Украйна.

Формално Вдовин се позовава в частност и на закона за защита на личните данни. Не това, обаче е основният аргумент. Според комисаря със засекретяването на имената се цели е "защитата на роднини на военнослужещи, които могат да станат обект на провокации, информационни атаки и други посегателства от чужди разузнавателни служби".

"Цялата налична информация във военните комисариати се съобщава лично на членовете на семейството на военнослужещия: или при личен контакт, или чрез уведомление от служители на военния комисариат", каза Алексей Вдовин пред руски репортери.

На 1 януари в нула и една минута московско време украинската артилерия атакува мястото за временно разполагане на военнослужещи в Макеевка. При атакта, осъществена със системи за реактивен залпов огън HIMARS загинаха между 89 (колкото са официално обявените от Москва) и няколкостотин мобилизирани. Към момента на атаката срещу сградата на училището, в което са били настанени запасняците и, където е имало и складирани боеприпаси, е имало около 600 души. От сградите на учебното заведение не е останал камък върху камък, но Русия твърди, че жертвите са само 89.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

13.01 2023 в 11:16

Не може да ги засекрети Русия. По новите бели Лади ше ги разпознаят/разсекретят.

1236

2

БотоксПутю

13.01 2023 в 09:53

Лесно ще ги разпознаят по белите Лади:
Руският тв канал "Россия 1" излъчи репортаж за семейство, което с обезщетението за техния загинал в Украйна син си купило бяла лада. Известният руски поет Андрей Орлов написа стихотворение за съдбата на мъртвите войници, които се превръщат в "бели жигулита"

345

1

Джендо Джедев

10.01 2023 в 10:25

Па и, най-вече, за да не вземат крепостниците да мрънкат против специалната военна оСерация на кремълския психопат.