Русия забранява осиновяването на сирачета от граждани на вражески страни

OFFNews 01 август 2022 в 20:05 3635 3

По данни към януари 2021 година 17 498 русначета се възпитават в семействата на осиновители в чужбина.

Снимка Getty Images

По данни към януари 2021 година 17 498 русначета се възпитават в семействата на осиновители в чужбина.

Русия ще забрани на гражданите от вражески страни да осиновяват руски сирачета. Това предвиждат промените в чл. 127 и чл. 146 на Семейния кодекс на Руската федерация, които вече са внесени за разглеждане в Държавната дума. Вносители на законопроекта са депутатите Леонид Слуцкий, съпартиец на посланика на Русия в София Елена Митрофанова и покойния Владимир Жириновски, председателката на комитета по въпросите на семейството, жените и децата Нина Останина, Борис Чернишев, Дмитрий Певцов и Яна Лантратова.

Промените предвиждат забрана за осиновяване и предаване под попечителство на руски деца-сираци и деца, останали без родителско попечителство на граждани на „неприятелски страни“, съобщава "Настоящее время".

В обяснителна записка към законопроекта се разяснява, че предаването на дете за възпитаване в семейството на чуждестранни граждани от държави, влизащи в списъка на неприятелските страни „очевидно не отговаря на националните интереси на Русия“.

„Вече много години Колективният Запад (устойчиво словосъчетание на руската пропаганда за обозначаване на страните от ЕС, САЩ, Великобритания и Канада, б. р.) подменят понятията за добро и лошо, разрушават традиционните семейни устои и нравствени ценности.

„Предаването на нашите деца за отглеждане в " неприятелски страни" е удар за бъдещето на нацията", се казва в документа. По данни от началото на 2021 година 17 498 деца-сираци са били възпитавани в семействата на чуждестранни осиновители.

Списъкът с „неприятелски“ страни се появи в Русия още през 2021 г. Първоначално той включваше САЩ и Чехия, но с нахлуването на Русия в Украйна и започването на необявена война в отговор на наложените от Запада санкции Москва го допълни с Канада, страните от ЕС, Обединеното кралство, Украйна, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия и много други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

2

хr4

01.08 2022 в 21:38

Жалко за децата-това беше единствения им шанс да израстнат в нормална човешка среда.
В тоя ред на мисли-кога ще върнат депортираните украински деца?!?

2415

1

Пустиняк

01.08 2022 в 21:31

Горките дечица! Като се знае, че огромна част от руснаците страдат от алкохолизъм, само може да предполагаме какво част от тези дечица са с алкохолен синдром, а за него в Русия лечение няма. Сега ги чака безрадостно, изпълнено с насилие и издевателства детство, после изпълнено с насилие и издевателства Нахимовско училище, където традиционно изпращат сираците и можем да си представим защо за руските войници да извършват насилия и издевателства е най-нормалното нещо на света - ми те друго не знаят.