Русия забрани почти цялата дейност на Фонда за борба с корупцията на Навални

OFFNews 27 април 2021 в 21:49 2478 0

Снимка wikimedia.org

Алексей Навални и директорът на ФБК Иван Жданов

Руският съд забрани днес на основания от опозиционния лидер Алексей Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК) да извършва на практика каквато и да било дейност, съобщи Франс прес. Директорът на ФБК Иван Жданов заяви в социалните мрежи, че московски съд е забранил на организацията практически всяка дейност, включително да публикува материали в интернет, да използва обществени медии, да организира протести, да участва в избори и да използва банкови сметки.

По-рано пресслужбата на московския съд заяви, че е "забранила определени дейности" на Фонда на Навални, без да уточни подробности. Делото беше разгледано при закрити врати, като дори адвокатите на фонда нямаха достъп до документите, които бяха обявени за секретни.

Организациите, свързани с Алексей Навални, рискуват да бъдат признати за екстремистки след искане на прокуратурата в средата на този месец. Това би довело до забрана на дейността им в Русия и тежки присъди за сътрудниците им.

Вчера съдът разпореди прекратяване на дейността на ФБК и регионалните щабове на Навални в страната. Те заявиха, че ще спрат дейността си, за да защитят служителите си.

Фондът за борба с корупцията е известен с множеството си разследвания на корупцията във властта в Русия, които бяха публикувани в Ютюб. Офисите на Навални в страната публикуват собствени разследвания и организират кампании "за интелигентно гласуване", като подкрепят кандидати, които имат най-добри шансове да победят фаворитите на Кремъл.

Самият Навални се намира в затвора по обвинение, че е нарушил условията на предишна присъда срещу него по дело за измама, която той отхвърля като политическа. В петък той прекрати гладната стачка, която провеждаше в течение на 24 дни като протест срещу условията, при които е задържан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!