Русия възстановява корекомите, откриват безмитни валутни магазини за дипломати и международни организации

Красимир Крумов 04 август 2022 в 10:27 9292 5

Магазин от веригата

Снимка ТАСС

Магазин от веригата "Берьозка" през 80-те години на миналия век

Русия връща валутните безмитни магазини за дипломати и притежатели на международни дипломатически паспорти от чуждестранни организации. Подобни на корекомите у нас валутни магазини от веригата „Берьозка“ съществуваха в епохата на СССР и даваха възможност на чуждестранните представители да си спестят лишенията на обикновения руски гражданин и да се снабдяват с храни, дрехи, техника, козметика и дори тоалетна хартия.

Правителственото постановление за създаването на безмитните магазини вече е публикувано на официалния портал за правна информация на Руската федерация.

Постановлението ще влезе в сила на 27 август. Според документа валутен безмитен магазин ще може да учреди всяко юридическо лице от РФ, което е създадено от Главното производствено-търговско управление за обслужване на дипломатическия корпус при МВнР съвместно със съучредител, който ще бъде избиран в резултат на открита тръжна процедура.

Гамата от стоки ще съдържа алкохол, тютюневи изделия, бижута, козметика, парфюми, смартфони и часовници. Собствениците на магазини ще трябва да координират списъка на стоките с предприятието-учредител.

Дефицитните стоки, които в момента са предмет на санкциите срещу Кремъл заради войната в Украйна, ще се продават на дребно срещу рубли, долари или евро. Ако това са алкохолни продукти за провеждането на официални събития, купувачът ще трябва предварително да направи заявление, като посочи целта на покупката и количеството закупени продукти. Освен пари за пазаруване в новите „корекоми“ ще трябва да се представи и документ, показващ правото на покупки в магазина, произтичащо от статута на купувача в Русия.

Според Владимир Джабаров, първи заместник-председател на комисията по външни работи на Съвета на федерацията , цитиран от "Парламентская газета", тези пунктове ще позволят на дипломатите свободно да купуват стоки, които не могат да внасят или купуват в приемащата страна. Освен това, според него, за страната тези магазини ще бъдат допълнителен източник за получаване на валута.

Магазините „Берьозка“, подобно на българския им аналог „Кореком“, бяха паралелна реалност в СССР от 1961 до 1988 година, когато бяха закрити в рамките на подетата от Михаил Горбачов „борба с привилегиите“. Цените, макар и в долари бяха силно надути и, ако в САЩ една блузка струваше 8 евро, същата в СССР се продаваше за 18. През 1968 година паралелната реалност „Берьозка“ беше увековечена в песен от Владимир Висоцки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

4

Проверявайте си източниците, бре. Пишете глупости :)).

11462

3

dardorel

04.08 2022 в 11:33

Путьо & Co пробват колко още ще издържат обикновените руски граждани.

22548

2

dolivo

04.08 2022 в 11:13

Еми да, поне да не се лъготи, че има двоен стандарт! Радвам се, ще им лъсне поне простотията

-240

1

редовно четящ

04.08 2022 в 10:50

Мизерници!