Русия вади талибаните от списъка си със забранените организации

OFFNews 27 май 2024 в 16:11 2132 7

Талибани

Снимка ТАСС

Русия смята да извади талибаните от списъка си със забранени организации. Правосъдното и външното министерство в Москва са докладвали на президента Владимир Путин за това, а шефът на руското МВнР Сергей Лавров определи талибаните като истинската сила в Афганистан, съобщи Би Би Си.

"Те са истинската сила. Ние сме загрижени за Афганистан. Инициативата за отписване отразява обективната действителност", каза Лавров. 

Индикации за намеренията дойдоха от държавната телевизия, която възхвалява талибаните в своите репортажи тази пролет.

Руските власти отдавна поддържат контакти с талибаните, а техни делегации редовно посещават Москва; на 15 май талибаните присъстваха на форума "Русия-ислямски свят: Казанфорум". През септември м.г. Казан беше домакин на поредната среща от "Московския формат", в рамките на който представители на Русия, Иран, Пакистан и редица други държави провеждат консултации по Афганистан.

Талибаните обаче продължават да бъдат забранена терористична организация в закона, активисти и медии са преследвани за споменаването ѝ без клауза за забрана, а положителната оценка на дейността ѝ може да доведе до наказателно дело. Така например журналистката Надежда Кеворкьова е обвинена в оправдаване на тероризма, който се отнася за талибаните. Адвокатът ѝ Калоян Ахилгов заяви, че в делото се споменава публикация в Tелеграм от 2021 г., в която журналистката нарича талибаните "красиви".

"Изключването на талибаните от списъка на терористичните организации автоматично изключва този член от Наказателния кодекс, защото всички смекчаващи вината обстоятелства, които влизат в сила след завеждане на делото, имат обратно действие", предположи Ахилгов в разговор с RTVI.

Руското външно министерство вече съобщи, че Москва е отправила покана към талибаните да участват в Международния икономически форум в Санкт Петербург.

"Талибаните" вече са участвали в SPIEF през 2022 г., когато форумът беше игнориран от западните участници заради войната в Украйна. Изключването на талибаните от списъка на забранените организации е задължително условие, за да бъдат признати за легитимна власт в Афганистан", посочи представителят на Путин за Афганистан Замир Кабулов.

"Без това ще бъде преждевременно да се говори за признаване. Затова този въпрос продължава да се разработва. Всички съображения са докладвани на висшето ръководство на Русия. Очакваме решение", добави той.

Предложението за изключване на талибаните от списъка на забранените организации е безпрецедентно по рода си.

"Руската практика, доколкото си спомням, не познава прецеденти за премахване на статута на терористична организация, а законът не дава преки указания за възможността за разрешаване на този конфликт", изтъкна адвокат Дмитрий Аграновски пред ТАСС.

Той предположи, че Росфинмониторинг ще може да извади талибаните от списъка само с решение на Върховния съд на Русия, тъй като именно той призна талибаните за терористична организация след иск на Главната прокуратура.

"Отмяната на това решение е възможна при нов иск от същия орган в същия съд поради новооткрити обстоятелства", обясни адвокатът.

Талибаните са в списъка на забранените терористични организации в Русия от повече от 20 г. Преди три години те взеха властта в Афганистан след изтеглянето на американските войски.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    7

    кинджал

    27.05 2024 в 21:02

    ...или от блатото да са посетили някоя "бяла" държава ...

    1000

    6

    кинджал

    27.05 2024 в 20:39

    Не съм чул в последните няколко години някой "бял човек" да е посетил блатото.

    300

    5

    демотиватор

    27.05 2024 в 19:45

    Пèтите в Оста на Злото: Рашата, Китай, Кимовците, Аятоласите и сега тия...

    2550

    4

    alfakentavur

    27.05 2024 в 19:32

    Е и Путлер е "истинска власт", а е и терорист. И цялата му държава е терористична.

    3724

    3

    GB

    27.05 2024 в 19:14

    "Те са истинската власт" не означава, че не са терористи!

    1000

    2

    дядо Санко

    27.05 2024 в 17:29

    Че нали са братя! И "православни"джихатисти.

    145

    1

    Джендо Джедев

    27.05 2024 в 17:28

    И с тях ще станат дужки. Все пак това е братския афганистански народ, когото се опитаха да освободят преди 30-ина години, не ли?
     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна