Русия удари с нова сила Украйна след решението на Германия и САЩ да доставят танкове на Киев

Ключът сега е скоростта и обемите на доставките, бързината при обучението на силите ни, трябва да формираме танков юмрук, коментира президентът Володимир Зеленски

OFFNews 26 януари 2023 в 10:32 18048 23

ракета

Снимка УНИАН

Русия отново засипа с ракети Украйна.

Украйна бе ударена с нова сила от руски ракети - няколко часа след като Германия и САЩ обявиха решението си да доставят модерни танкове на Киев. В цялата страна бе обявена въздушна тревога, а висши служители съобщиха, че частите на противовъздушната отбрана свалят руски ракети на фона на активизирането на боевете в Бахмут в източната част на страната, съобщи Ройтерс.

"Първите руски ракети бяха свалени", заяви ръководителят на канцеларията на президента Андрий Ермак.

Късно снощи Ермак написа в Телеграм, че според него "врагът се опитва да натовари нашата система за противовъздушна отбрана".

Украинските ВВС съобщават за 24 свалени ирански безпилотника "Шахед-136/131", 15 от които са били ударени над Киевска област. Руската страна не е коментирала новата вълна от удари, посочва и Би Би Си.

Малко по-късно стана ясно, че засега повечето от експлозиите, чути в различни региони на Украйна, са в резултат на работата на противовъздушната отбрана, но в два региона има съобщения за попадения на ракети. Все още не е ясно за кои райони става дума. Говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат съобщи за ракетни удари в района на Виница, а някои потребители на социалните мрежи пишат за "прииждащи" ракети в район на Одеса.

По думите на Игнат шест самолета Ту-95, по предварителни данни от Мурманска област, са излетели и са изстреляли ракети.

"Очакваме повече от 30 ракети, които по принцип вече се появяват в различни райони", каза той.

От октомври насам Русия нанася ракетни удари и удари с дронове по критична инфраструктура, което доведе до мащабни прекъсвания на електрозахранването и други смущения през зимата.

Президентът Володимир Зеленски похвали ангажимента на САЩ и Германия да изпратят танкове и призова съюзниците да побързат с доставката.

"Ключът сега е в скоростта и обемите. Бързина при обучението на нашите сили, бързина при доставката на танкове за Украйна. Техническата поддръжка. Трябва да формираме такъв "танков юмрук", такъв "юмрук на свободата", коментира Зеленски в обръщението си в сряда вечер.

Украйна търси модерни танкове, които да осигурят на войските ѝ огнева мощ, за да пробият руските отбранителни линии и да си върнат окупираните територии в южната и източната част на страната. Украйна и Русия разчитат предимно на танкове Т-72 от съветската епоха, посочва Ройтерс.

Обещанието за танкове идва в момент, когато се очаква Украйна и Русия да навлязат в нов етап от войната. Президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението си да достави 31 танка M1 "Ейбрамс", часове след като Берлин заяви, че ще предостави Leopard 2 - работното конче на армиите на НАТО в Европа, допълва агенцията.

В подкрепа на исканията на Киев за повече помощ Зеленски заяви, че е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и е призовал за ракети и самолети с голям обсег.

Съюзниците на Украйна вече са предоставили военна подкрепа за милиарди, включително сложни американски ракетни системи. Съединените щати се опасяваха от разполагането на трудните за поддръжка "Ейбрамс", но трябваше да променят тактиката си, за да убедят Германия да изпрати на Украйна по-лесно управляемите си "Леопарди", коментира Ройтерс.

Байдън заяви, че танковете не представляват "никаква заплаха" за Русия и че те са необходими, за да помогнат на украинците "да подобрят способността си да маневрират на открит терен".

Германия ще изпрати първоначална рота от 14 танка от своите запаси и ще одобри доставките от съюзническите европейски държави.

"Ейбрамс" са трудни, но "Леопард" е проектиран като система, която всеки член на НАТО може да обслужва, а екипажите и специалистите по ремонта могат да се обучават заедно на един модел. Ако ни вкарат в този клуб, като ни предоставят тези машини, бих казал, че перспективите ни изглеждат добри", изтъкна украинският военен експерт Виктор Кевлюк пред телевизия Espreso.

Русия реагира яростно на решението на Германия да одобри доставката на "Леопардите".

"Това изключително опасно решение извежда конфликта на ново ниво на конфронтация", заяви Сергей Нечаев, посланик на Русия в Германия.

Високопоставени представители на САЩ заявиха, че доставката на "Ейбрамс" ще отнеме месеци и определиха решението като осигуряване на дългосрочна отбрана на Украйна.

Танковете на Германия вероятно ще бъдат готови за три или четири месеца, заяви министърът на отбраната Борис Писториус.

Обещанията за Украйна от други държави, които разполагат с "Леопард", се увеличиха с Полша, Финландия и Норвегия. Испания и Нидерландия заявиха, че обмислят това. Великобритания предложи 14 от своите сравними танкове Challenger, а Франция обмисля да изпрати своите Leclercs.

В сряда правителството на Киев призна, че силите му са се изтеглили от Соледар, малък град, известен със залежите си на сол близо до Бахмут в източната част на страната, който Русия заяви, че е превзела преди повече от седмица - най-голямата й победа за повече от шест месеца.

Районът около Бахмут, с население от 70 000 души преди войната, е бил свидетел на едни от най-бруталните боеве по време на войната. Украинските военни заявиха, че руските сили атакуват по посока на Бахмут "с цел да превземат цялата Донецка област и независимо от собствените си жертви".

Назначеният от Русия губернатор на Донецк заяви по-рано, че части на частната армия на Пригожин "Вагнер" се придвижват напред във вътрешността на Бахмут, като боевете се водят в покрайнините и в кварталите, които доскоро бяха държани от Украйна.

Анализаторът Кевлюк заяви, че загубата на Бахмут няма да промени много тактическата схема на нещата, но че е по-загрижен от руските усилия за прегрупиране и концентриране на ресурси в Луганска област.

Донецк и Луганск съставляват региона Донбас. Руските сили контролират почти целия Луганск, докато руснаците и техните пълномощници твърдят, че контролират около половината от Донецк, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

23

dolivo

27.01 2023 в 15:58

не мога да разбера какво има против Веждичката и Еврьо, че и Сашка против наркоманите и хомосексуалистите.

Мен по ми пречат пласьорите, убийците и изнасилвачите, а то не е същото комай

-1650

22

ob1

26.01 2023 в 16:21

23 армии унищожиха ватниците, украинците вече мобилизираха и пеленачетата от женски пол и продадоха всичкото получено оръжие на ИДИЛ. Интересно с кого воюват орките тогава...
Пълна липса на синхрон в опорките, мурзилки :)

345

21

Джендо Джедев

26.01 2023 в 16:13

Пеше, тия работи в кварталната кръчма у Перник ли ги разправяте? :D Интересно що рашките не си влезнат направо в Украйна след като на украинците не им била останала армия. :D

-529

20

6екеr4о

26.01 2023 в 16:00

Уважаеми г-н АлфаК.,
Бих желал да Ви допълня: не само думичките "денацификация" и "демилитаризация" не са споменавали, а и мистичната дума "наркомани", употребена от Путлер, когато формулираше целите на прочистването.
Само форумните путинярчета чат-пат обвиняват тоя, оня, както и наричания от тях Зеленчук за тоя грях, ама това е от тъпоглавие, щото въртят едни и същи стари пропагандни плочи...
А Дядя Пиздю съвсен наскоро тъпоглавичко си призна: "мир ще има, ако украинците признаят сегашните териториални реалии"... Всичката кръв, всичката гнус, всичката смърт, били за шепа земя, цялата отровена и пълна с невзривени боеприпаси... Пиздю е гений!

-1650

18

ob1

26.01 2023 в 15:31

Мурзилки, нещо ракетните атаки все по-немощни стават, що така? РуZнацитата не могат да ги вдигнат (ракетите, да не помислите нещо) ли, неизчерпаемите се поизчерпаха ли, какво?

-5840

17

Целите на СВО включва денацивикация и демилитаризация, всичката техника която имаха укрите преди войната изгоря, те затова просат нагло кат цигани, а армията голяма част вече е при Бандера. Затова вече се готвят поляци да ги заместят. СВО си е доста успешна даже, няман забележки. Когато и последния лунпен учатсвал в Майдана легне, ше е изпълнена тази цел.

345

16

Джендо Джедев

26.01 2023 в 15:22

Хахаха, винкел, те с една Украйна не могат да се оправят цяла година, ти си се размечтал за Берлин и Париж... Хахахахахахахаха!
Тия ФАБ с какво ще ги ръсят, с батути ли? :D

-5840

15

Вече няма да се спрат в Киев а в Берлин и Париж. Никой още не е видял война. Но със СВО няма да стане.
Путин е най- големия защитник на Европа и Окрайна, дори и той ще бъде притиснат да действа по- твърдо, а не да ги нарича партньори.
Война ще когато килимите от неуправляеми 5 тонни ФАБ почнат да се изсипват на Киев и Лвов, както навремето американците засипаха София и Враца. Тогава и на либерастите в Европа ше им дойде акъла.
 
X

Да помогнем на украинските деца!