Русия трябва да плати 75 000 евро на братя Навални, реши съдът в Страсбург

OFFNews 17 октомври 2017 в 15:22 2776 0

Снимка navalny.com

Европейският съд за правата на човека реши, че Русия трябва да плати на опозиционния лидер Алексей Навални и на брат му Олег общо 75 000 евро за несправедливи присъди. 

Руското правителство трябва да изплати на Алексей Навални 55 000 евро, а на брат му Олег, който излежава присуда в затвора - над 20 000 евро, съобщи ДПА, цитирана от БТА. 

Съдът в Страсбург присъди изплащането на компенсация за несправедливи присъди по обвинения в измама и присвояване на средства от руския клон на френската козметична фирма "Ив Роше". Олег Навални излежава присъда по делото от 2014 г. и предстои да излезе на свобода догодина, а брат му бе осъден условно. 

Съдебният състав на ЕСПЧ единодушно подкрепи жалбата на двамата братя и реши, че в решенията на руския съд са нарушени членове 6 и 7 от Европейската конвенция за правата на човека - за "право на справедлив съд" и за "наказание въз основа на закон". Последното означава, че не може да бъде съден човек за деяния, които в момента на извършването не са били престъпления.

Председателят на комисията по външни работи в Държавната дума Леонид Слуцки нарече решението на съда политически мотивирано. 

"Решението по делото на братя Навални, както и много други от последните присъди на ЕСПЧ във всички случаи носят политизиран характер", каза той. 

Предполага се, че Русия няма да изплати нищо на братя Навални, защото от края на 2015 г. в Русия действа закон, който позволява пренебрегване на присъди на международни съдилища, вкл. и на ЕСПЧ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови