Русия тайно е превела над $300 млн. на чуждестранни партии

Знаете ли какво е шопинг по руски? Да си напазаруваш ''патриоти'' по 100 за копейка, коментира кандидат-депутатът от ДБ Ивайло Мирчев

OFFNews 14 септември 2022 в 13:33 6402 18

Владимир Путин на Източния икономическия форум във Владивосток

Снимка Getty Images

Владимир Путин на Източния икономическия форум във Владивосток

От 2014 г. насам Русия тайно е превела над 300 млн. долара на чуждестранни политически партии по света, обяви вчера високопоставен служител от администрацията на Байдън, позовавайки се на преглед на разузнавателната общност на САЩ, предаде CNN. Американската телевизия публикува информацията на сайта си в материал, в чието заглавие подчертава, че целта на преводите е влияние върху изборите в съответните страни.

"През този период Русия е превела тайно над 300 млн. долара и е планирала да преведе тайно поне още стотици милиони на чуждестранни политически партии, длъжностни лица и политици в повече от две дузини държави и на четири континента. Русия вероятно е превела тайно допълнителни средства в случаи, които не са били открити", твърди служителят.

По думите му Русия е мотивирана от опитите си да облагодетелства конкретни политически партии и да подкопае демокрацията във всички тези страни. Служителят на администрацията на американския президент Джо Байдън е на мнение, че един от най-ефективните начини за противодействие на руското тайно влияние е то да бъде разкрито.

Проверката е била поръчана от представители на администрацията на Байдън по-рано това лято.

Информаторът на CNN уточнява, че част от констатациите са били спестени, за да може нивото на секретност да бъде понижено и информацията да бъде оповестена публично.

Американската администрация ще сподели и тях, и възможните стъпки в противодействие на заплахата с държавите, поканени на Срещата на върха за демокрация през декември. Междувременно засегнатите страни биват "информирани тихо" от САЩ:

"Разузнавателната общност на САЩ провежда частни брифинги за избрани държави относно руското тайно финансиране, насочено към специфичната им политическа среда. Запазваме поверителността на тези брифинги предвид чувствителността на данните и за да дадем възможност на тези държави да повишат интегритета на изборите си по частен път".

Администрацията на Байдън се надява, че публичното споделяне на тази информация ще донесе редица ползи, сред които - повишаване на осведомеността в световен мащаб относно заплахата от руското тайно политическо финансиране, подтикване на други държави да се обърнат към САЩ със собствена информация за операциите на Русия и ясно заявяване, че руското тайно политическо влияние е глобално явление, което изисква координирани действия. Русия и чуждестранните партии, които тя подкрепя, също са "предупредени", че тази информация е публична.

"Като осветляваме руското тайно политическо финансиране и руските опити за подкопаване на демократичните процеси, ние предупреждаваме тези чуждестранни партии и кандидати, че ако приемат тайно руски пари, ние можем и ще ги разкрием. Така че наистина виждаме тази многостранна полза от споделянето на това проучване по начина, по който го правим", заявява служителят на американската администрация.

Оповестената от CNN информация не включва държави и конкретни партии, на които е плащано. Но тя предизвика коментари у нас. Кандидат-депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев отбеляза във Фейсбук:

"Знаете ли какво е шопинг по руски? Да си напазаруваш "патриоти" по 100 за копейка. Путин си пазарува влияние и това не е от вчера. От 2014 г. насам над $ 300 млн. са отишли към политици и длъжностни лица извън Русия и целта е била една - да прояждат демокрацията на други държави отвътре.

Путин си пазарува влияние по света и у нас. Купува си влияние върху управлението на други държави. Купува си понякога отделни политици, друг път цели партии. Купува си длъжностни лица и говорители, къде шумни, къде подмолни. Купува си псевдомедии и псевдопатриоти, които да работят за неговите цели под знамето на гръмки уж национални каузи.

Когато излезе на шопинг, Путин си купува възможността да решава вместо нас.

Гледайте внимателно за напазаруваните от него. Ще ги познаете по това, че поставят интересите на Русия преди тези на собствената си държава. Че не смеят да гъкнат срещу Путин. Че са готови на всякакви пируети, само и само да прокарат интересите на Русия. Не им давайте допълнителна власт. Не ги овластявайте повече от властта, която руските пари им дават. Не ставайте съучастници в руския шопинг."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

18

Johnny B Goode

14.09 2022 в 17:39

Завиждаме разбира се.
Копейки са това, не е шега работа.

-240

16

редовно четящ

14.09 2022 в 16:46

Нищо чудно, че троловете се чувстват лично обидени. Има защо, лапат от руzката копаня.

-1495

15

zuIjin

14.09 2022 в 15:59

Костя от Максуда евала манго 2-ри дом ще купуваш

1810

14

Maxim

14.09 2022 в 15:44

Няма нищо по-прокълнато за една страна, ако водещите политици като тулупа, льотчика и каскета / не споменавам др. орляк от партии/ са се продали на чужди интереси. Това е пагубно, не се заблуждавайте, че те докато са на власт България ще просперира.

15914

12

поп Дръвчо

14.09 2022 в 14:45

Числото е силно занижено.

Или се отнася само за България за посочения период.

Или става дума само за директни трансфери от Русия към други страни (което е малка част, на фона на отчисленията на всякакви "бизнеси" като напр. нашия Лукойл които прехвърлят кинтите на местна почва).

22548

10

dolivo

14.09 2022 в 14:36

екранно име Беловеждов пак си лансира напълно нерелевантната анти-ПП опорка в коментара си, като мерудия на всяко ястие

олигофрен платен

2073

9

Johnny B Goode

14.09 2022 в 14:26

Пернишкия винкел, прецакали са те пак. Някой друг взема големите мангизи, за теб копейките само.
Аз подозирам Еврото, който вече е избягал на яхтата.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика