Русия спря вноса на млечни продукти от Литва

Вероника Шербанова 07 октомври 2013 в 13:49 1873 2

Млечни продукти, Снимка: БГНЕС
Млечни продукти, Снимка: БГНЕС

Русия спря вноса на млечни продукти от Литва заради претенции към качеството им, съобщиха руски медии.

Руската федерална служба за защита на потребителите установи множество нарушения на законите за защитата на правата на потребителите и на санитарните изисквания, става ясно от официалното съобщение на Роспотребнадзор.

Установени са несъответствия между описаното на опаковката съдържание и съдържанието на продуктите от гледна точка на масленост, бифидобактерии и др., обясняват от службата за защита на потребителите.

Тези факти свидетелстват за намален контрол в Литва относно качеството и безопасността на хранителните продукти. Поради това е необходимо да се въведат ограничителни мерки относно вноса на мляко и млечни продукти, произведение в Литва, посочват те.

В същото време стана ясно, че Русия засилва контрола на вноса на месо и риба от Литва.

Проблемите между двете страни започнаха през септември, когато на руската граница започнаха засилени проверки на литовски камиони, което предизвика засилен трафик на пропусквателните пунктове.

От Латвия заявиха, че считат това за необосновано и дискриминационни, а случващото се е „икономическа война, продиктувана от това, че не на всички се харесва сближаването на бившите социалистически републики в Европа“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!