Русия си върна пленници от ''чувствителна категория'' с посредничеството на Емиратите

OFFNews 04 февруари 2023 в 16:33 4819 0

Снимка Андрий Ермак

За обмена съобщи и шефът на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак

63 военнослужещи на Въоръжените сили на Русия се завърнаха след плен в контролирани от Киев територии на военни действия в Украйна, съобщи в събота руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. В лаконичното съобщение прави впечатление формулировката, че в състава на групата освободени бойци са включени лица от „чувствителна категория“, чиито обмен е станал възможен благодарение на посредническите усилия на ръководството на Обединените арабски емирства.

В момента руските пленници вече са на родна територия и, според съобщението на МО на тях им се оказва „необходимата психологическа и медицинска помощ“, а също така им е предоставена възможността да се чуят с близките си.

Руските източници не посочват от каква категория са освободените, но в същото време УНИАН с позоваване на шефа на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак оповести връщането от плен на 116 украинци.

„Поредният крупен обмен на пленници. Успяхме да си върнем 116 наши, защитници на Мариупол, херсонски партизани, снайперисти от Бахмутското направление и други наши герои. 87 воини на ВСУ, двама от които са от Силите за специални операции. Осем бойци от Териториалната отбрана, седмина от Националната гвардия, шестима от Националната полиция, петима от граничната служба, двама от ВМС и един представител на държавната служба за извънредните ситуации“, обясни Ермак. Като воински звания – освободени са двама офицери и 114 редници и сержанти.

Ермак допълни, че Украйна е успяла да получи телата на загиналите чуждестранни доброволци Кристофър Матю Пери и Ендрю Тобиас Матю, както и тялото на загиналия украински воин-доброволец, който е служил във Френския чуждестранен легион, а след началото на войната в Украйна се върна в родината си да я защитава – Евгений Кулик. „Продължаваме работата, ще си върнем всички“, коментира ръководителят на президентската канцелария.

Според информационните агенции извършеният днес обмен е същият, който в последния момент Русия отмени на 14 януари т. г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика