Русия ще строи чисто нов град Спутник близо до границата с Китай

OFFNews 03 септември 2021 в 20:09 5540 2

Снимка Getty Images

Изявлението на Валдимир Путин на форума във Владивосток беше направено дистанционно.

Руският президент Владимир Путин подписа споразумение за изграждането на нов град с името Спутник, съобщи днес руското министерство за развитието на Далечния изток и Арктика.

Плановете предвиждат град Спутник да бъде построен на около 30 километра от Владивосток, сравнително близо до китайската граница. Новият град ще бъде промишлен център, който един ден ще бъде обитаван от 300 000 души.

Спутник, което на руски означава спътник, беше името на първия изкуствен спътник на Земята, който беше изведен в космоса от Съветския съюз през 1957 г. Тогава това породи безпокойството на САЩ в разгара на космическата надпревара по време на Студената война.

Миналото лято Русия стана първата страна, която пусна ваксина срещу КОВИД-19, наречена "Спутник V" в чест на победата си в космическата надпревара. Ваксината вече е одобрена в около 70 страни.

Споразумението за построяването на новия град последва предложение на министъра на отбраната Сергей Шойгу за построяването на няколко нови градове в Източен Сибир, което се предполага, че ще направи отдалечения регион по-привлекателен за руснаците.

Въпреки това руснаците са все повече привлечени от столицата Москва, която има по-добра инфраструктура от всички останали градове в Русия и предлага много повече възможности за намиране на работа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

04.09 2021 в 09:13

Управляващата партия на Путин (ЕР) в момента тресе гащи от страх да не възникне някакво протестно движение заради ограниченията по измисления казус около К19. Раздават наред по 10-15 000 рубли, само и само да се гласува "правилно" на местните избори. Относно инициативите за превръщане на Далечния Изток в привлекателен за руснаците, всичко засега е безуспешно. Раздаваха 10дка земя безплатно на който иска, само и само да живее там, естествено никой не отиде, никакъв интерес. Около границата с Китай (Благовещенск) построиха голям промишлен химически комплекс, извличащ определени съставки от експортния газ по "Силата на Сибир". Засега не могат да наберат работници, от 145млн население, над 110млн живеят в Европейската част на РФ, никой не гори от желание да замине за трънаците и блатата. В Приморския край газовите и нефтени находища (Сахалин) ги развиваха американците, даже бяха си построили селища по свои стандарти. След 2014г. те си заминаха, и руснаците едвам поддържат добива.
 
X

Да помогнем на украинските деца!