Русия се опита да вдигне бунт в Кишинев

OFFNews 28 февруари 2023 в 20:01 11764 8

Полицията спря десетки автобуси по магистралите под предлог, че са технически неизправни.

Снимка ТВВ Молдова

Полицията спря десетки автобуси по магистралите под предлог, че са технически неизправни.

Привърженици на опозиционното Движение на народа организираха във вторник проруски протести в Кишинев и магистралите към молдовската столица, съобщи румънският „Котидианул“. Шествието тръгна от Академията на науките в 11:30 ч. и скандираше лозунги срещу президента Мая Санду.

Според чужди кореспонденти, които са на място в Молдова, броят не надхвърля хиляда, макар румънското издание да брои протестиращите като „няколко десетки“.

Официалната причина за протеста е искането правителството да покрие по-високите разходи за енергия.

Движението на народа включва партията Шор (Șor - Равноправие), която е многонационална политическа асоциация, включваща граждани от националните малцинства – руснаци, украинци, гагаузи, българи, беларуси, евреи, поляци, цигани, немци, арменци, татари и др. Шор има 6 места е в 101 местния парламент. В Движението на народа е и PACE (Изграждаме Европа у дома) на бившия заместник-ръководител на Главния полицейски инспекторат полк. Георге Кавкалюк. Протестиращите скандирали „Долу военното правителство!“. Според ТАСС демонстрантите са поискали пренасочване на допълнителните средства, отпуснати за военен бюджет, към социалната сфера.

Тонът на исканията е в унисон с официалната пропаганда към Молдова на Русия. „Молим на да бъден намален бюджетът за отбрана на Молдова, а парите да бъдат насочени към заплащане на сметките на гражданите за газ, електроенерги и отопление“, прочете искането на протестиращите председателят на Оргеевския район на столицата Дину Цуркану.

Авторите на резолюцията обвиниха управляващата Партия на действието и солидарността, както и президента на страната Мая Санду в воинстващи изявления, „които провокират напрежение в обществото“ и, че взема страна в конфликта в Украйна. „Вместо да запази мира и неутралитета, правителството прави всичко за да се пролее кръв“, се казва в резолюцията, цитирана от ТАСС.

През деня полицията спря и върна десетки автобуси, изпратени организирано да демонстрират в столицата с формалното обяснение, че превозните средства не отговарят на техническите изисквания.

Агенциите предават противоречива информация, че е имало блокади на движението по магистрала М3 близо да Сагъйдакул ноу на ок. 32 километра южно от Кишинев и по М2 близо до Стъучени, на ок. 6 км. северно от столицата. Полицията е спряла също така множество автобуси, излизащи от Балти.

Около столицата и вътре в нея през целия ден останаха повишени мерки за сигурност и КПП-та по магистралите. Румъния предупреди гражданите си да избягват протестите и да си предвидят допълнително време за пътуване през центъра на Кишинев, както и да обмислят алтернативни маршрути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

8

Mateevk

01.03 2023 в 08:16

И нас това ни чака, ако не се осъзнаем. И да - тези, които поддържат Русия и подобни руски изпълнения са предатели! По време на война това се нарича предателство! Доколкото съм чувал Молдова на практика почти няма армия, докато руснаците държат в Приднестровието свой гарнизон.

4638

7

Того

01.03 2023 в 05:41

Престъпната държава Русия няма да се откаже и ще продължава да подкопава нормалните държави в Европа и по света.

5330

6

deyan_h

01.03 2023 в 01:15

Па се ненаядоха Българите в Молдова, с пенсии по 150 usd, Мачкаййй... Мхм... Мдааа.. Завиждам за патриотична та Ви позиция, а аз, разбира се, в тази ситуация, съм какво, Предател?))))

5330

5

deyan_h

01.03 2023 в 01:10

Т. Е. В Молдова Българи и Гагаузи (по смисъла на закона за българите в чужбина - Гагаузите също са българи) искат нещо. И тук исти патриоти казвате... Какво точно?
Ату их, Ату? Ъ?

10935

4

borisboris

28.02 2023 в 20:41

Мачкай руските *****

345

3

Джендо Джедев

28.02 2023 в 20:39

Тия па се не наядоха, ба си! Само викат "Дай!".

1005

2

eagle60

28.02 2023 в 20:24

Колко познато: дайте да датете (за социални нужди), неутралитет - да не взимаме страна (това разбира се в ползу на агресора), нито патрон и т.н. и т.н.

2550

1

alfakentavur

28.02 2023 в 20:13

СССРайхът с пореден провал.
Наздаровя!
 
X

Да помогнем на украинските деца!