Русия се намесва в македонската политика и отношенията ни със Скопие

OFFNews 23 януари 2024 в 20:22 3954 2

Македонският вицепремиер Артан Груби

Снимка Уикипедия

Македонският вицепремиер Артан Груби

Северна Македония има нужда от смели лидери, които да се осмелят да сложат край на руското влияние в страната, заяви първият вицепремиер и министър на политическата система и междуобщностните отношения Артан Груби.

Той участва в конференцията „Година на европейски възможности”, организирана от правителството на Северна Македония, предаде БТА. Артан Груби е и зам.-председател на най-голямата албанска партия, коалиционен партньор на управляващия СДСМ Демократичен съюз за интеграция (ДСИ).

Вицепермиерът заяви, че през последните години прогресивната общност в Македония е била изправена пред много предизвикателства, които имат само един мотивиращ фактор и център на координация - Русия.

Като примери за твърденията си той посочи безредиците в парламента на Северна Македония на 27 април 2017 г., когато по думите му представител на „руските служби в парламента, заедно с колега от съседство” са насърчавали протестиращите „да влязат и да линчуват депутатите, новоизбрания председател на парламента и мандатоносителя на новото правителство и всички присъстващи в залата за пресконференции”.

Груби спомена изказвания на Владимир Путин, „че пресечната точка за Русия по отношение на разширяването на НАТО е Македония”. Той обяви, че Путин нарочно е споменал кумановското село Грушино, за да насърчи междуетническите конфликти между македонци и албанци в Македония.

"Русия бяха и против промяната на Конституцията за прекратяване на десетилетния спор със съседна Гърция и членството на страната ни в НАТО. Всички сме свидетели на протестите пред парламента. По отношение на войната в Украйна - кризата на сигурността, енергийната криза, ценовата криза, инфлацията, има само едно име - Русия. Имаше протести срещу договора за добросъседство с България, които също бяха подклаждани от руски елементи в нашето общество. Може да мислите, че преувеличавам, но досега нищо от това, което казахме, не се е оказало грешно”, каза Груби.

Македонският вицепрмиер е на мнение, че целта на европейския фронт от политически партии е именно тази - Северна Македония да продължи по пътя си към ЕС и да бъде осигурено бъдеще на поколенията в страната, "дори с риск да бъдат етикетирани като предатели, както правят руските експоненти" в страната.

Европейският фронт, който обявиха председателят на ДСИ Али Ахмети и премиерът Димитър Ковачевски през 2023 г. цели да включи в себе си политическите партии, които поставят като своя цел членството на страната в ЕС.

След своето изявление на конференцията премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че предстоящите избори ще бъдат избори между Запада и Изтока, а не между лявото и дясното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

24.01 2024 в 10:06

Рашка да се намесва? Неееееееееее! Не го вярвам! ;)

-1974

1

Владè

23.01 2024 в 21:06

Прийатилити ми са Бойко , Васко , Киро, Ицо, Асен , Мая, Боунеффф, хлъзгавия Гърнефф, Параванката, Радифффидьеситу от бульварь Нансен с магазина за гащички, судийте от "ибо си поживяхме", и фсички активни бортси и пасивни бортси. На 360 градя съм железо ... по бъгарските земли...
 
X

Да помогнем на украинските деца!