Русия се изтегля от Сирия. Путин ''капитулира'' пред Ердоган, за да продължи войната в Украйна

OFFNews 08 май 2022 в 15:11 44355 12

Снимка Министерство обороны РФ - архив

Русия е започнала да изтегля военния си контингент от Сирия, показват данните от сайта Syria Direct.

"От началото на нахлуването в Украйна, което започна на 24 февруари, Русия извърши прегрупиране на своите сили в Сирия, a Иран се опитва да се възползва от възникващия вакуум. Руските сили се съсредоточават в авиобазите Хмеймим, Камишли, Дейр е-Зор и Т4. Не е ясно дали изтеглящите се сили се насочват първоначално в Русия, или пряко се прехвърлят в Украйна - за усилване на руските части, воюващи в Украйна“, пише в публикацията на Syria Direct.

Версията на съветника в президентството на Украйна Олексей Арестович е следната:

"Групировката на Русия в Сирия в момента има численост от 8000 до 11 000 души. Прехвърлянето на отделни подразделения на сухопътните войски от Сирия в Източна Украйна вече е факт.

Изтеглянето на руската групировка от Сирия ще доведе до радикални промени в конфигурацията на силите в региона:

Израел ще може безнаказано да атакува от въздуха иранските конвои с оръжия за Хизбула.

Обстановката за Башар Асад става критична, тъй като той се лишава от авиационната съставляваща в неговия потенциал, а това за условията на Сирия е особено важно при отсъствието на ПВО от страна на неговите противници.

Най-благоприятни изменения ще възникнат за Турция, която ще затвърди и разшири своя контрол върху района на Идлиб. Досега там турските сили пряко се противопоставяха на руския контингент, тъй като силите на Асад имат крайно ниска боеспособност. При отсъствието на руската авиация турските сили безапелационно ще се разправят с групировката на Асад.

Русия ще заплати висока цена за авантюрата с разполагането на войски в Сирия. Защото се налага да се откаже от много сериозни завоевания в района, в това число стабилизацията на режима на Асад, в условия, когато силите на опозицията бяха почти успели да го свалят. След 7 години присъствие Русия напуска Сирия без никакви шансове да се завърне, до такава степен те затънаха в Украйна.

Като резултат или Сирия ще изпадне под силно иранско влияние, или по-вероятно ще бъде фактически поделена на три зони на влияние между Турция, Иран, а Асад - в най-добрия за него вариант - би запазил властта си в района на Дамаск (фактическата му власт ще бъде равносилна на кметските пълномощия в столицата).

Изтеглянето на Русия представлява крах на мащабната програма на Кремъл не само да стабилизира режима на Асад, но и да предложи подобен модел и за други авторитарни режими в Африка – Мозамбик, Централноафриканската република и Мали."

Руските сили бяха развърнати в Сирия през 2015 г., като на два пъти - през 2016 и през 2017 г., лично Путин обяви победно завършване на кампанията в Сирия и изтеглянето на руските войски от там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

13

fiki

11.05 2022 в 13:01

Sashko я сега с този whataboutism ни покажи колко рашисти и за колко пари са били съдени за техните военни престъпления, май съдят само като говориш срещу путлер

440

12

Pietro

08.05 2022 в 19:44

Руските дрисльовци изядоха дървото в Украйна и сега Путлер дърпа идиотите си от Сирия за да ги прати да се бият там. Помня, че в срия вагнеровците се срещнаха с ракетите на Пентагона Hellraiser и около 300 наемни боклуци отидоха да варят самогон в ада. От Украйна с същата посока заминаха още около 15 хиляди. В пъкъла става пренаселено от орки, дяволите ще трябва да решават руския жилищен проблем.

210

10

Merc

08.05 2022 в 18:45

На Неразумния пак са му свършили хапчетата.
Рашките не могат да победят никой.
Хеле пък без западна помощ.

-5502

9

Разумен

08.05 2022 в 17:30

ИДИЛ беше победен от Русия. Те спряха западните доставки на оръжия, както сега доставят на Украйна и турските колони с бензиновози. Историята на ИДИЛ се повтаря в Украйна. И ние пак въоръжаваме терористи.

2073

8

Johnny B Goode

08.05 2022 в 17:20

А заглавието на снимката е "Орки на фона на постиженията си"

2073

7

Johnny B Goode

08.05 2022 в 17:19

А след като падне Асад, газопроводът от Катар към Европа който Асад отказа да пропусне за да не се подбива пазара на Газпром и заради който се води тази война там, ще бъде построен.
Мъка, мъка.

-240

6

редовно четящ

08.05 2022 в 16:56

Лапнаха голям залък и се задавиха кремлините. А Асад едва ли ще остане на власт.

75

5

230 млрд баксов

08.05 2022 в 16:41

Сашке точно така е, за разлика от мародероКасапите, които прибраха хладилници, печки и други дефицити от Украйна, Америка нищо не спечели в Афганистан.
 
X

Да помогнем на украинските деца!