Русия се готви да скъса с ЕС

OFFNews 12 февруари 2021 в 12:11 5795 0

Снимка МИД России

Руската федерация е готова да прекрати отношенията с Европейския съюз. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю излъчено през YouTube канала „Соловьов на живо“.

„В случай, че отново видим <...>, че в някои области се налагат санкции, които създават рискове за нашата икономика, включително и в най-чувствителните области. Не искаме да се изолираме от световния живот, но трябва да сме подготвени за подобен сценарий. Ако искате мир, гответе се за война“, заяви Лавров. Тази част от изказването на Лавров пред един от най-важните пропагандисти на Кремъл е качена на официалния канал на руското министерство на външните работи. 

Европейският съюз работи по предложение за налагане на санкции на Русия заради лишаването от свобода на опозиционния лидер Алексей Навални, който претърпя почти фаталнo отравяне през август, за което той и западните правителства обосновано обвиниха руските разузнавателни служби.

Посланиците на ЕС обсъдиха наказателните мерки на среща в сряда. Никоя държава членка не е възразила срещу предложението за санкции.

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано не коментира проведените дискусии, но добави, че „продължава работата“ по възможни действия. Представителят на ЕС за външната политика Жозел Борел заяви във вторник, че следващите стъпки на ЕС могат да включват санкции и че той ще „представи конкретни предложения“.

Дискусията за санкциите идва, след като Борел се сблъска със силна критика заради пътуването си до Москва миналата седмица, когато руският външен министър Сергей Лавров използва съвместна пресконференция, за да разкритикува ЕС, като го определи като „ненадежден партньор“. По време на срещата Русия изгони дипломати от Полша, Германия и Швеция заради „участието им“ в протести в подкрепа на Навални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!