Русия разследва западни медии за намеса във вътрешните й работи

OFFNews 22 януари 2020 в 20:58 1928 0

Парламент, Русия

Снимка Iz.ru

Парламентарната комисия за разследване на факти за чуждестранна намеса във вътрешните дела на Русия започва да проучва публикациите в редица задгранични медии, защото написали лъжливи сценарии за предстоящи промени във властите.

Това заяви пред журналисти председателят на въпросната комисия Василий Пискарьов, предаде ТАСС. Той посочи като пример публикация на агенция Блумбърг /Bloomberg/ от 17 януари.

„В последните дни ние станахме свидетели на масирана кампания в западните медии, в която на която се съобщава ту за предстоящо саморазпускане на Държавната дума, ту за предсрочни парламентарни и президентски избори“, коментира Пискарьов.

Той посочи, че „въпросните информации по правило се публикуват с позоваване на анонимни високопоставени източници“. „По този начин около тях се създава допълнителен ефект на тайнственост и мнима достоверност. А всъщност ние имаме работа с преднамерено тиражиране на слухове и догадки, които няма как иначе да определиш, освен като намеса в нашите вътрешни работи“, подчерта политикът.

„Ние искаме да разберем за кого е изгодно това и с каква цел чуждестранните медии дразнят общественото мнение със слухове и се стремят да формират у руските граждани представа за хаотични действия на властите“, заключи шефът на спецкомисията.

По-рано днес председателят на парламента Вячеслав Володин заяви, че информацията на Блумбърг за вероятните предсрочни избори за депутати не отговаря на истината и представлява намеса в руските изборни процеси.

На 17 януари агенция Блумбърг публикува статия, в която с позоваване на източник, близък до партия Единна Русия, се говори за възможни предсрочни парламентарни и президентски избори. В публикацията е цитиран и самият Володин, който казва, че такъв сценарий е нереалистичен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови