Русия разреши обмена на замразени активи с чуждестранни инвеститори, но заинтересуван ли е Западът?

OFFNews 09 ноември 2023 в 18:13 3312 1

банка

Снимка Блумбърг

Руската централна банка

Снощи Владимир Путин подписа указ за възможността за обмен на замразени в резултат на санкциите активи между руски инвеститори и чужденци. Каква е същността на това решение и защо схемата, предложена от Русия, едва ли ще заинтересува Запада, коментира Би Би Си.

Идеята се обсъжда още от лятото. През юни ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина обяви, че работи по схема за изкупуване на замразени активи. През август министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че правителството и Централната банка подготвят постановление за деблокиране на някои чуждестранни активи с цел замяна с руски такива. По негова оценка обемът на замразените руски активи възлиза на 1,5 трилиона британски лири за 3,5 милиона инвеститори.

Указът предвижда сделките да се сключват "чрез търг". Условията на търга ще бъдат определени от правителствената комисия за контрол върху чуждестранните инвестиции в Русия.

Борсата ще се регулира от съвета на директорите на Централната банка, който ще определи реда за взаимодействие между брокерите и клиентите, особеностите на идентификацията на нерезидентите и режима на специална транзитна депозитна сметка на собственика. Чуждестранните ценни книжа, закупени от нерезиденти от руснаци, ще бъдат кредитирани по тези сметки.

Чужденците ще могат да изкупуват блокирани в Русия активи, като използват средства по сметки "С" - специални сметки за нерезиденти, по които могат да се внасят само рубли. Реакцията на Русия на санкциите, наложени след избухването на войната, доведе до блокиране на средствата на чужди инвеститори в такива сметки.

Решението се отнася за активи на стойност до 100 000 рубли. По-рано Силуанов заяви, че на първия етап властите планират да деблокират около 100 млрд. рубли от сметките от тип С.

"Това е добра възможност за всички участващи страни - да се отпише от баланса това, което не може да се обслужва, не може да се промени. По този начин може да се облекчи натискът върху капитала, което винаги е проблем за всички финансови организации. За държателите това е малък шанс за възобновяване на потоците", обясни главният икономист на Renaissance Capital за Русия и ОНД София Донец.

След налагането на санкциите заради инвазията в Украйна руските активи бяха блокирани в чужбина.

През юни бяха наложени санкции на Националния депозитар за разплащания. НСД е руският централен депозитар на ценни книжа, член на групата МосБирх. НСД предоставя услуги по обслужване на ценни книжа и сетълмент на сделки с ценни книжа, изпълнявани в МосБирх.

Ограниченията доведоха до това, че милиони инвеститори загубиха възможността да се разпореждат с активите по сметките си. В същото време най-големите европейски депозитарни и клирингови структури - Euroclear (Белгия) и Clearstream (Люксембург) - закриха сметките на НСД. Според оценките на Централната банка чуждестранните активи по сметките на повече от 5 млн. руски инвеститори бяха блокирани.

Вследствие на санкциите в сметките в Euroclear бяха замразени руски активи на стойност около 200 млрд. евро, като по-голямата част от тях - 180 млрд. евро - са резервите на Руската централна банка.

От есента на 2022 г. западните държави проучват възможността за законно използване на печалбите от тези активи в помощ на Украйна. Euroclear има стандартна процедура за всички средства, свързани със санкции - инвестиране с цел намаляване на кредитните рискове. Това е сигурна инвестиция, която запазва средствата от инфлация и елиминира риска. Например в края на първото тримесечие на 2023 г. Euroclear получи 743 млн. евро под формата на лихви от приходите от инвестирането на замразените руски активи. През октомври Белгия обяви решението си да прехвърли на Украйна през 2024 г. 1,7 млрд. евро, получени от данъци върху печалбите от руски активи.

Все още няма гаранции, че Euroclear и Clearstream ще се съгласят да си сътрудничат по схемата, предложена от Русия. В момента няма решения от страна на контрарегулаторите, отбеляза Донец.

"Необходими са две страни, за да се обменят активи. За да могат външни финансови компании и външна финансова инфраструктура да участват в този обмен, е необходимо разрешение от регулаторите, което все още нямаме", подчерта експертът.

През август "Файненшъл таймс" писа, че западните официални лица не са наясно с механизма за размяна на активи, разработван от Русия. Четирима високопоставени европейски служители заявиха пред изданието, че не са водени разговори за него. Един от източниците отбеляза, че длъжностните лица не виждат възможност за провеждане на подробни преговори по такава сделка в близко бъдеще.

По-рано Forbes цитира адвоката на Pen&Paper Роман Кузмин, според когото президентският указ няма да е достатъчен за руските и чуждестранните инвеститори да извършат размяната. Отблокирането на ценните книжа, наред с други неща, е прерогатив на европейските регулатори.

Нито Euroclear, нито Clearstream коментираха въвеждането на руско разрешение за обмен на замразени активи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки