Русия пуска над Украйна балони с рефлектори за примамки на украинската ПВО

OFFNews 14 февруари 2023 в 19:27 5222 5

Снимка Twitter / Oleksii Reznikov

На 4 февруари Олексий Резников показа рефлекторите, с които руснаците се опитват да подлъжат HIMARS

Във въздушното пространство над Украйна на 14 февуари са засечени руски балони с ъглови рефлектори, съобщи говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат, цитиран от "Украинска правда".

"Това са въздушни балони с ъглови рефлектори. Украинската противовъздушна отбрана следи радиолокационно тези цели, които се движат с малка скорост. В украинското небе дежурят изтребители, ситуацията е под контрол", увери Игнат. При това говорителят на ВВС добаве, че такива балони могат да попаднат и във въздушните пространства на съседни на Украйна държави, доколкото полетът им зависи от това накъде и с каква сила духа вятърът.

Както посочи Игнат, тези балони могат да са с различни размери, но трябва да са достатъчно големи, за да могат да повдигнат ъглов рефлектор. Руските агресори ги използват за разузнаване и за отвличане на вниманието на украинската ПВО.

На 4 февруари украинският министър на отбраната Олексий Резников съобщи, че руските военни са се опитали да използват ъглови рефлектори за защита от атаки с HIMARS от страна на ВСУ.

"Това е военен ъглов рефлектор. Целият район край Херсонския мост беше покрит с десетки такива руски рефлектори. Врагът се опита да използва този анахронизъм, за да се защити от... HIMARS. Наистина, това е война на свободното бъдеще срещу тоталитарното минало", написа Резников. 

Подобни ъглови рефлектори, но монтирани върху шлепове и малки кораби са разположени и около Кримския мост. Военни блогъри показаха руска баржа от проект 436, оборудвана с голям брой радарни отражатели, плаваща близо до Кримския мост. Целта е да служи като примамка за радарно управляемите ракети на противника, насочени към моста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2805

5

Едър Вредител

15.02 2023 в 07:49

Той и Путин пуска на Ердоган отзад ама не ражда

12278

4

pencotk

15.02 2023 в 06:20

тос мос нали е гръмнат

1236

3

БотоксПутю

15.02 2023 в 01:40

По време на втората световна война бяха накичили Москва с балони, закотвени за земята срещу евентуални германски самолети.

345

2

Джендо Джедев

14.02 2023 в 22:13

Рашняците видяха от по-големия брат Китай, че пуска балони, па решиха и те. Малко като с жабата и коня стана работата, не ли? :D

10298

1

AntiZ

14.02 2023 в 21:20

Цялата им държава на кацапите е един балон, пълен с л@йна.
 
X

Подкастът на OFFNews