Русия прие закон за контрасанкции срещу САЩ и други страни

OFFNews 22 май 2018 в 14:16 2340 0

Руската Дума прие днес на трето и последно четене закон за контрасанкции срещу САЩ и други "недружелюбни" страни, съобщи РИА Новости. 

Законът влиза в сила в деня на публикуването му. Той предвижда мерки да могат да се прилагат за държави, организации под тяхна юрисдикция, както и за длъжностни лица и граждани. 

Законът позволява спиране на международното сътрудничество в определени сектори, забрана на вноса или износа на продукти и суровини, както и участие в обществени поръчки или приватизация на държавна и общинска собственост.

Мерките обаче не трябва да бъдат прилагани към жизнено необходими стоки, чиито аналози не се произвеждат в Русия и други страни.

Целта на закона е "защита на интересите и сигурността на Русия, на нейния суверенитет и териториална цялост, на правата и свободите на гражданите на Руската федерация от неприятелски действия на САЩ и други чужди държави, включително изразяващи се в налагане на политически или икономически санкции по отношение на Руската федерация, граждани на Русия или руски юридически лица, в извършване на други действия, представляващи заплаха за териториалната цялост на Русия или насочени към икономическа и политическа дестабилизация на Руската федерация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!