Русия покани азовци да сложат оръжие, героите на Мариупол не се предадоха

OFFNews 17 април 2022 в 12:51 14050 8

Снимка Getty Images

Русия даде на защитниците на Мариупол прозорец от няколко часа, в които да се предадат. Той беше отворен в 6 часа сутринта, но изглежда нямаше значим резултат.

Украинските войници са обградени в един металургичен комбинат в Мариупол. Целият град беше сринат от руската армия, за която превземането му е важно от тактическа гледна точка. Прозорецът, в който украинците да се предадат, беше отворен в 6 часа сутринта. Според оценките към обяд, те не са последвали призива на руснаците. Тези бойни части, които оказват съпротива, са обградени в металургичния комплекс „Азовстал”. Русия контролира практически целия град, за който се водят боеве вече повече от месец.

"Момчетата се отбраняват героично. Благодарни сме им. Разбира се, благодарността не е достатъчна. Бяха правени планове и водени преговори. Но ако трябва да съм честен - няма доверие между нас и руснаците за Мариупол", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Превземането на града е важно за Русия по няколко причини. От една страна, това ще е първия голям град, който Русия превзема, откакто нахлу в Украйна на 24 февруари. Освен това войските, които участват в боевете ще могат да бъдат пренасочени към други части на фронта в Донбас. Третата причина е, че Мариупол, който е важно пристанище за Украйна, стои на сухопътната връзка между Донбас и Крим, които руснаците искат да превземат.

"Очакванията ни са, че врагът ще продължи да се опитва да достигне и административните граници на Херсонска област, като поднови офанзивата си", посочи Олександър Щупун, говорител на генералния щаб на Украйна, цитиран от Нова телевизия.

Междувременно Русия показа среща между главнокомандващия на флота и моряците от потънали крайцер „Москва”. В кратък видеоклип, адмирал Николай Евменов минава пред строй от приблизително 90-100 военнослужещи. Русия не казва дали е имало жертви при пожара и експлозиите на кораба. Украйна обяви, че по-голямата част от 500-членния екипаж на крайцера са загинали, включително капитана. Вчера западни разузнавателни служби потвърдиха версията на украинците, че те са потопили крайцера с противокорабни ракети. Русия говори за пожар на борда, който взривил боеприпасите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

11

emil01

18.04 2022 в 14:00

Даже западните медии не наричат неонацистите от Азов "герои".
Слугинският манталитет в действие.

-5910

10

Един

17.04 2022 в 21:19

и Русия покани ЕС за партньор, ама той избра да се саморазтури.

-240

9

редовно четящ

17.04 2022 в 19:30

Светът покани руzия да се саморазтури, но без помощ няма как да се случи.

1220

7

хr4

17.04 2022 в 15:39

На "някакаъв комик" му трябва трудовашка количка за да си вози топките, за разлика от едно джудже, което напълно оправда името си!
Или ако перефразираме-един палячо стана президент, а един президент стана палячо!
русия вече НЕ МОЖЕ да има кавито и да било претенции или цели. Такава жалка трагикомедия като руските държава и армия не се вижда всеки ден. Единственото на което русия може да се НАДЯВА е колективния Запад да се смили ОТНОВО и да не допусне РФ да се разпадне, защото РФ пращи по шевовете.

-1495

6

zuIjin

17.04 2022 в 15:02

Каня Путлер да излезе от бункера.


Шойгу къде е?

1037

4

PrinceOfDarkness

17.04 2022 в 14:27

Не ме разбирайте погрешно не съм на страната на Русия и войната си е геноцид направен от Путин Слава на Украйна Но Азовския баталюн са си нацисти и силно се надявам да бъдат разстреляни без милост същото и за руските нацисти.

2051

3

Propaganda

17.04 2022 в 13:41

русия да го духа. Не е фактор за съобразяване. Трепери путкинското джуджи за материал, 9ти май иде.

АМА НЯМААААААААА!

Зашеметяващ военен руски провал. Десетки години митове рухнаха за 48 часа. русия се оказа дъно на дъното.